Kaj so afte?

Skoraj vsak pacient, ki vstopi v stomatološko ordinacijo, se je srečal z neprijetnim in zelo bolečim pojavom aft na sluznici ustne votline. Afte spadajo v eno izmed najpogostejših ran sluznice ustne votline, in čeprav pacientu povzročajo izjemno neprijeten občutek, gre pravzaprav za nenevarno pojavo.

Afte so prepoznavne kot rane, tako imenovani beli ulkusi z očitno omejenimi rdečimi, dvignjenimi robovi, ki se pojavijo na gibljivih delih ustne votline, jeziku, licih, notranji strani ustnic, grlu, vendar nikoli na zobnem mesu in nebu! Afte so nagnjene k ponavljanju, pa lahko oseba, ki je enkrat imela akne, pričakuje, da jih bo ponovno imela. Prav tako pogosteje prizadenejo mlajše osebe in ženski spol.

Kako prihaja do nastanka aft?

Točen vzrok aft ni znan, toda raziskave potrjujejo, da so povezane s številnimi dejavniki, med katerimi se najpogosteje omenjata stres in pad imunitete, kot eden izmed vzrokov bolečih ran, ti. ulkusov znotraj ustne votline.

Genska predispozicija je prav tako faktor, ki ga je potrebno imeti v mislih, saj se je potrdilo, da osebe, katerih starši imajo pogosto pojavnost aft, se praviloma pogosteje srečujejo z isto težavo. Poleg tega lahko mehanične poškodbe sluznice, kot so iritacija nastala z zobno ščetko, pripeljejo do nastanka aftoznih sprememb, pogosti vzroki pa so tudi razne alergije, zdravila, pomanjkanje železa, vitamina B, hormonske motnje in razne prebavne bolezni.

Pomembno je poudariti, da afte virusna niti bakterijska infekcija!

Vrste aft

Razlikujemo 3 vrste aft, ki se razlikujejo po velikosti in videzu.

a) Majhne afte – velikost do 1 cm, običajno se jih pojavi več naenkrat in se zacelijo brez brazgotin v roku 7 do 14 dni.
b) Velike afte – večje kot 1 cm, obdobje celjenja je do 30 dni, zaceli se z brazgotino.
c) Herpetiformne afte – številni drobni ulkusi premera do nekaj milimetrov, ime pa so dobile zaradi podobnosti z infekcijo herpes simplex virusom (herpes).

Kako jih preprečiti in kako jih zdraviti?

Zaradi genskih predispozicij pa tudi vsakodnevnega stresa, s katerim se srečujemo, je afte težko preprečiti. Ravno zato se afte večinoma zdravijo simptomatsko, topikalno in lokalno z uporabo anestetika, antiseptika in kortikosteroidov. Za ublažitev bolečin v svoj meni uvrstite žajbljev čaj in propolis. V primeru, ko je vzrok sistemska bolezen, morate zdraviti primarno bolezen – zato če vam primanjkuje vitaminov, železa ali morda bolehate od kakšne izmed želodčnih bolezni, so afte „le“ posledica, potrebno pa je zdraviti primarno bolezen.

Kaj lahko kot pacient storite? Obrnite pozornost na možne aftozne rane, uporabljajte mehkejše zobne ščetke in se izogibajte hrani, ki bi vam lahko poškodovala sluznico in dodatno iritirala afte.

Karlo Gadža, dr.med.dent.