Zobna kirurgija za neboleče postopke

Oralni kirurški posegi se izvajajo v lokalni anesteziji in so popolnoma neboleči

Zobna kirurgija za neboleče postopke

Oralni kirurški posegi se izvajajo v lokalni anesteziji in so popolnoma neboleči

EKIPA SPECIALISTOV

SODOBNA KIRURGIJA

BREZBOLOVNI POSTOPKI

ŠTEVILNI POSTOPKI

Naša poliklinika svojim pacientom omogoča oralno kirurške posege v vrhunsko opremljeni operacijski dvorani pod strogo kontroliranimi pogoji sterilnosti. Vsi posegi se izvajajo pod lokalno anestezijo in so popolnoma neboleči.

Najpogostejši poseg v oralni kirurgiji je puljenje zoba. Razlogi zaradi katerih moramo pristopiti puljenju so številni: globoki koreni, napredni parodontitis, obsežni vnetni procesi na vrhu korena zoba, popolno ali nepopolno neizrasli impaktirani modrostni zobje.

Oralno kirurške postopke v polikliniki izvaja prof.dr.sc. Davor Katanec (specialist oralne kirurgije), v sodelovanju z ostalimi specialisti poliklinike – prof.dr.sc. Ivica Anić (specialist endodontije) in dr.med.dent. Kristina Đurkan (specialist parodontologije).

Drugi oralno kirurški posegi so: apikotomija, alveotomija, kortikotomija, ortodontska ekstrakcija podočnikov, dentalni vsadki, dvig sinusnega dna (sinus lift) in nadomestitev izgubljenega kostnega volumna (augmentacija kosti).

Apikotomija ali resekcija korena je operativni poseg, pri katerem se odstranjuje koreninski vršek in prisoten patološki proces, granulom ali cista. Izvaja se v primeru ko endodontsko zdravljenje ni možno uspešno izvesti po celotni dolžini kanala zaradi obstoja kovinskih nadgradenj, zlomljenih instrumentov, klasifikacij ali anatomskih nepravilnosti v kanalu.
Alveotomija je rutinski operativni poseg, ki se najpogosteje izvaja pri modrostnih zobeh, ki zaradi pomanjkanja prostora ali napačnega položaja ne morejo popolnoma izrasti. Pod to se šteje tudi odstranjevanje dela okolne kosti, ki onemogoča njegovo izvlečenje.
Kortikotomija je operativni poseg, ki se izvaja na zobeh, ki obstajajo nekje v kosti zgornje ali spodnje čeljusti, toda niso vznikli in se ne vidijo v zobnem nizu. Ta poseg vključuje popolno odstranjevanje kostnega pokrova zoba, da bi se tako dodatno olajšalo in pospešilo njegovo izraščanje ali omogočilo ortodontsko izvlečenje zoba. Kortikotomija se najpogosteje izvaja pri impaktiranih (zagozdenih) podočnikih v zgornji čeljusti v kombinaciji z ortodontsko terapijo.
Podočniki lahko ostanejo impaktirani, če zgrešijo svojo normalno pot tekom izraščanja. Vzrok je premalo prostora v čeljusti, kjer bi morali izrasti, nastane pa iz dveh razlogov. Prvi je, da je čeljust enostavno premajhna, da bi v njej izrasli vsi zobje, drugi razlog pa je prezgodnja izguba mlečnih zob. V tem primeru se trajni zobje, ki izraščajo pred podočniki, pomikajo naprej in s tem zapirajo prostor.

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!