Endodontija v enem obisku

Zdravljenje koreninskih kanalov preprečuje širjenje okužbe v kost in tako ohranja zob in njegovo korenino

Endodontija v enem obisku

Zdravljenje koreninskih kanalov preprečuje širjenje okužbe v kost in tako ohranja zob in njegovo korenino

ENDODONTSKO OBDELAVO

STROKOVNJAKI V ENDODONTI

VRHUNSKA EKIPA

ENOTNI OBISK

Endodontija oziroma zdravljenje kanala zobnega korena preprečuje širjenje infekcije v kost in tako ohranja zob in njegov koren. Če zdravljenje korenskega kanala ni izvedeno oziroma ni izvedeno pravilno, je vsak nadaljnji postopek (zalivke, krone) neuporaben in neupravičen.

Zaradi tega se v Polikliniki Šlaj-Anić vsako endodontsko zdravljenje preverja z RTG posnetkom.

Sodobni postopek zdravljenja kanalov je svojevrsten mikrokirurški poseg, ki zahteva sterilno delovno polje. Iz tega razloga na zob postavimo gumijasto opno (rubber dam), vneto tkivo pa odstranjujemo s sterilnimi ročnimi ali strojnimi instrumenti.

Inficirane kanale izpiramo s tekočinami za dezinfekcijo korenskega kanala, sušimo ter polnimo z bioinertnim materialom. Opremljeni smo z najsodobnejšimi materiali in opremo za endodontske posege, katere izvajajo vrhunski strokovnjaki.

Pomembno je poudariti, da je poseg popolnoma neboleč in ga običajno izvedemo v enem obisku. Nekoč običajen pristop »zdravljenja zoba«, ki je potekal skozi številne obiske pri zobozdravniku in trajal tedne ali mesece, je danes stvar preteklosti. Endodontija enega obiska je poleg tega, da pacientu prihrani čas, tudi veliko bolj zanesljivejša, nelagodje zaradi dentalnega posega, ki je prisotno pri številnih pacientih, pa je zmanjšano na minimum.

Bakterije lahko v zobu skozi odprtino kariesa prodrejo do »zobnega živca« (pulpe). Tam se razmnožujejo in povzročijo vnetje in razpadanje tkiva pulpe. Posledica tega je ustvarjanje gnoja, ki se širi izven korena zoba v okolno kost. Če se ne zdravi, lahko vnetje uniči kost in izzove resne zdravstvene probleme.
Včasih lahko »zobni živec« umira počasi in neboleče zaradi počasno napredujočega vnetja ali zaradi travme zoba (običajno travme zadobljene v otroštvu). Bakterije napredujejo skozi korenske kanale proti odprtini na vrhu korena in se naselijo v okolno kostno tkivo in tudi tam povzročijo vnetje (ki ga imenujemo apsces ali granulom).
Vnetje »zobnega živca« z ali brez vnetja okolnega kostnega tkiva zahteva endodontsko zdravljenje – kar pomeni mehanično odstranjevanje bolnega »zobnega živca« iz korena zoba. Nastali prostor se razširi, dezinficira in trajno napolni z materialom, ki zavedno ostane v zobu.
Endodontsko zdravljen zob lahko vrši svojo funkcijo enako kot zdravi zob. Toda moramo se zavedati, da tako napolnjeni zob sčasoma izgubi vlažnost in elastičnost, postane krhek in lahko pod obremenitvijo tudi poči. Glede na to da je večina endodontsko zdravljenih zob že pred zdravljenjem imelo obsežen kariesni proces ali veliko zalivko, je potrebno takšne zobe prekriti z estetsko krono in tako zmanjšati možnost zloma zoba in/ali korena.
V zelo redkih primerih pa endodontsko zdravljenje ne more biti uspešno izvedeno zaradi komplicirane anatomije zoba, zelo zakrivljenih in ozkih kanalov ali predhodno slabo izvedenih endodontskih posegov in podobno.

Nekateri od teh primerov se lahko uspešno rešijo z revizijo (z odstranitvijo materiala iz kanala, ponovnim čiščenjem in dezinfekcijo kanala). Če revizijo ni možno narediti zaradi kovinskih nadgradenj znotraj zoba, se s kirurškim posegom pristopi koreninskemu vršku, ki se nato odreže in odstrani skupaj z vnetim tkivom. Takšen poseg imenujemo »apikotomija.« Pomembno je poudariti, da se revizija kakor tudi apikotomija v nekaterih primerih ne moreta opraviti. Takrat se zob ali posamezni koren na več korenskih zobeh mora izpuliti.

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!