Zobna protetika za trajno popravilo

Stalne funkcionalne in estetske rešitve, ki nadomestijo enega ali več zob z zobnoprotetičnimi deli

Zobna protetika za trajno popravilo

Stalne funkcionalne in estetske rešitve, ki nadomestijo enega ali več zob z zobnoprotetičnimi deli

Vrhunska izdelava

Fiksna protetika

Mobilna protetika

Trajna rešitev

Dentalna protetika vključuje fiksna in mobilna protetična dela. Fiksna protetična dela so stomatološki nadomestki, s katerimi se ščitijo zobje ali pa se z njimi nadomesti en ali več manjkajočih zob, z osnovnim ciljem obnavljanja funkcije in estetike. Razlikujemo nekaj vrst fiksnih protetičnih del, kot so zobna krona, luska, mostiček in fiksni deli na zobnih vsadkih.

Med mobilna protetična dela se uvrščajo proteze. Totalne proteze so mobilno-protetični nadomestki indicirani pri pacientih, ki so popolnoma brez zob. Izdelava takšnih protez je hitra, enostavna in popolnoma neinvazivna. Izdelane so iz akrilatne baze in akrilatnih ali keramičnih zob.

Enostavno se vzdržujejo, po obroku jih je potrebno sneti, oprati pod curkom mlačne vode in jih vrniti v usta.

V popolnosti rehabilitirajo pacienta in vzpostavljajo moteno funkcijo in estetiko. Predstavljajo najboljšo izbiro za paciente, katerim so iz zdravstvenih razlogov kontraindiciratni kompleksnejši posegi.

Delne proteze so prav tako mobilno-protetični nadomestki, izdelujejo pa se takrat, ko pacient še ima svoje zobe ali vgrajene zobne vsadke, toda razporeditev in število tako imenovanih enot ni zadosten za izdelavo fiksno-protetičnega nadomestka.

Delna proteza se sestoji iz akrilatne baze (v kombinaciji s kovino) in retencijskih elementov. Vrste retencijskih elementov se določajo individualno za vsakega pacienta. Postopek izdelave je neinvaziven, proteza je zelo stabilna in prijetna za nošenje, zato se pacienti enostavno navadijo na takšne nadomestke.

Zobni mostički so protetični funkcijski in estetski nadomestki, ki nadomeščajo en ali več zob.

Pomanjkanje zob lahko pripelje do patoloških sprememb v ugrizu, premikanja in nagibanja zob, poškodb čeljustnega sklepa, razvoja parodontnih bolezni in nastanka novih kariesov. Pri izdelavi zobnih mostičkov je potrebno brusiti sosednje zobe, ki bodo služili kot nosilci mostička.

Zobni mostiček se sestoji iz krone-nosilca in telesa mostička, ki se razteza vmes in nadomešča zobe, ki manjkajo. Materiali za izdelavo mostičkov so kovinska keramika in nekovinska keramika.

Po brušenju zob se vzame odtis, na temelju katerega tehnik v laboratoriju izdela individualni nadomestek. Medtem ko je most v izdelavi, pacient prejme začasni mostiček, s katerim lahko normalno funkcionira. Trajnost mostičkov kakor tudi zobnih kronic je odvisno od zdravja pacienta in o dobri higieni, potrebne pa so redne kontrole.

Čeprav mostički zagotavljajo zadovoljujočo estetiko in funkcijo, pa je danes naša prva izbira za en ali več manjkajočih zob zobni vsadek.

Luske so trajna rešitev, s katerimi se lahko bistveno spremeni barva zob in korigira njihova oblika in položaj. Luskice nudijo izjemne estetske rezultate in ob minimalni invazivnosti predstavljajo hitro, efikasno in trajno rešitev za lep nasmeh. Keramične luske lahko rešijo večino težav v dentalni medicini, toda šele po podrobnem pregledu in pravilno postavljeni indikaciji.

Zobne luske (veneer/veneers) so individualno narejene keramične fasete, ki zahtevajo minimalno brušenje večinoma le sprednje površine zoba. Le-te predstavljajo izjemno estetsko rešitev pri obarvanih in okrušenih zob pa celo alternativo ortodontski terapiji pri diastemi ali manjših rotacijah. Zobne luske se cementirajo na pripravljeno površino zoba. Današnji materiali oziroma izjemno translucentna in transparentna keramika (porculna), ki se uporablja pri izdelavi takšnih nadomestkov, omogočajo povsem naraven videz.

Dentalna luska se izdeluje individualno v laboratoriju, in ne direktno v ustih. Zato sta potrebna dva ali več obiskov pri stomatologu. Trajnost lusk je odvisna od bioloških faktorjev, negi zob in ostalih oralnih struktur.

Za izdelavo in obdelavo sodobnih materialov uporabljamo visoko razvito CAD/CAM tehnologijo.

Težave, ki se uspešno rešujejo z luskami:

  • vse poškodbe in obarvanost sklenine, ne glede na to ali so kongenitalna ali pridobljena (nastala kot rezultat slabih navad, uporabe antibiotika, dentalne fluoroze)
  • manjše ortodontske anomalije kot so povečan razmak med zobmi (diastema) in nekatere rotacije
  • obrabljeni zobi ali poškodovani zaradi bruksizma (škripanje in stiskanje zob) ali nekaterih drugih vzrokov (gastritis, bulimija)
Osnovna naloga keramične krone je, da nadomešča nepovratno izgubljeno zobno tkivo, čuva zob in mu vrača moteno funkcijo ter imitira njegov naravni videz v največji možni meri.

Zobna krona se izdeluje v primerih, ko je zob toliko poškodovan, da se na njemu ne more narediti polnilo (plomba). Indikacije za krone so naslednje:

  1. Lom zoba zaradi travme
  2. (udarec, pad, nesreča).

  3. Zob z velikim kariesom.
  4. Endodontsko tretiran zob.
  5. Estetska indikacija (rotiran, nagnjen, premajhen zob itd.)

Zobna krona se izdeluje po individualnem odtisu v laboratoriju iz kovinske keramike, cirkonske keramike ali empress keramike. Za čas izdelave krone v laboratoriju pacient vedno dobi začasno krono, da lahko normalno opravlja vsakodnevna dela. Omogočeno mu je normalno žvečenje, govor in estetika.

Od vrhunske krone pričakujemo: popolno usedanje na prepariranem zobu, dobro razmerje glede na parodontno tkivo, dober kontakt s sosednimi zobmi in zobmi antagonisti in na koncu obliko in barvo, ki maksimalno ustrezajo sosednjim zobem. Izpolnjevanje vseh navedenih zahtev pomeni veliko znanja, veščin in časa prvenstveno s strani specialistov protetike kakor tudi ostanka tima, ki z njimi tesno sodelujejo (parodontolog, implantolog….), pa tudi dentalnega tehnika.

Slabo prileganje krone rezultira s sekundarnim kariesom, občutljivostjo zob ali celo z izpadanjem nadomestka. Krona, ki »sedi« na zobnem mesu, vodi do njegovega vnetja, ki se po tem lahko razširi na globje strukture parodontnega tkiva. Pretesen kontakt s sosednimi zobmi ali razmerje brez adekvatnega kontakta redno prispeva k zadrževanju hrane, kar posledično vodi do kariesa, vnetja in podobnega.

V primerih, ko se izdeluje le en sam zob, ob nedotaknjenih sosednih zobeh, je včasih »prava umetnost« izdelati popolnoma naraven nadomestek, ki bo videti kot pravi zob. Najtežje je narediti vtis, da krona raste iz zdravega zobnega mesa.

Z zadovoljevanjem zgoraj navedenih kriterijev podaljšujemo trajnost del, s tem pa povečujemo tudi zadovoljstvo pacientov. Zadovoljen pacient pa je naš končni cilj!!!

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!