Parodontolog za zdrave dlesni

Kakovostna strokovna služba, ki obravnava vse težave z nosilnimi zobami

Parodontolog za zdrave dlesni

Kakovostna strokovna služba, ki obravnava vse težave z nosilnimi zobami

PERODONTALNI SPECIALISTI

ZOBNA NEVARNOST

PERIODONTITIS IN GINGIVITIS

Pravočasni pregled

Parodontologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem podpornih struktur zoba (parodonta). Parodont tvorijo zobno meso (gingiva), kosti in vlakna, ki vežejo zob za kost (parodontalni ligament).

Naša poliklinika nudi strokovno in kvalitetno storitev zdravljenja vseh problemov vezanih za podporne strukture zoba. Parodontološko terapijo izvaja dr. med. dent. Kristina Đurkan, specialist parodontologije.

Z zavestnim in rednim vzdrževanjem ustne higiene se zmanjšuje tveganje pred nastankom parodontne bolezni. To pomeni učinkovito odstranjevanje zobnih oblog s pravilnim ščetkanjem, uporabo zobne nitke in vode za izpiranje.

Če niso prisotne kakršnekoli motnje, se priporoča kontrolni pregled vsakih 6 mesecev.

Pri tem obisku se lahko po potrebi opravi tudi profesionalno ultrazvočno čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog in poliranje zob ter se poduči paciente o tem, kako pravilno ščetkati zobe.

Parodontna bolezen je v začetni fazi neboleča in brez simptomov.

Obvezno se nam javite, če opazite krvavitve in natečeno zobno meso, večjo premičnost posameznih zob, stalen neprijeten zadah in okus ter spremembe glede zgornjih in spodnjih zob v čeljusti.

Gingivitis je vnetje, ki prizadene zobno meso. Naslage na zobeh (zobne obloge in kamen) obilujejo z bakterijami, ki ustvarjajo toksine, ki so odgovorni za vnetje. Če jih redno ne odstranjujemo, postane zobno meso ranljivo, otečeno, boleče ter krvavi pri ščetkanju. To je znak, da je potrebno obiskati parodontologa. Gingivitis, ki se ne zdravi, lahko napreduje v veliko bolj resno stanje – parodontitis.
Parodontitis je kronično vnetje, ki prizadene globlje strukture podpornega zobnega aparata. Z uničenjem kosti in vlaken, ki vežejo zob za kost, se ustvarjajo žepi. Ti kotički polni bakterij predstavljajo veliko tveganje za trajno izgubo zob..
Parodontna kirurgija je neizogibna takrat, ko konservativne metode zdravljenja ne dajo rezultatov. Tedaj koristimo postopke kot so:

  • reženjska operacija – predstavlja majhen operativni poseg, ki ga uporabljamo pri globljih žepih, da bi izvedli luščenje in glajenje površin zobnih korenin.
  • regenerativna kirurgija – z regenerativnimi metodami lahko zapolnimo izgubljene dele podpornih struktur zob in spodbudimo boljše celjenje. Le-ta vključuje: uporabo kosti in kostnih nadomestnih materialov, uporabo membran – vodena regeneracija tkiva, uporabo biološki aktivnih preparatov (Emdogain).
  • mukogingivna plastična kirurgija – cilj je zaustaviti umikanje zobnega mesa, prekriti gol zobni vrat (recesijo), razširiti sloj pričvrščene gingive, poglobiti vestibulum, odstraniti sluznične gube (frenulum), ki umikajo zobno meso v področju nasmeha.
  • ohranitev alveole po puljenju zob – postopki, s katerimi zapolnjujemo defekte, ki nastajajo po puljenju zob v področju nasmeha.

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!