Estetsko zobozdravstvo za lep nasmeh

Na voljo vam je veliko zobozdravstvenih posegov, ki zagotavljajo vaše ustno zdravje in estetski nasmeh

Estetsko zobozdravstvo za lep nasmeh

Na voljo vam je veliko zobozdravstvenih posegov, ki zagotavljajo vaše ustno zdravje in estetski nasmeh

Lep nasmeh

Najboljša kakovost

FUNKCIJA IN ESTETIKA

CAD / CAM

Nezadovoljstvo z nasmehom je stvar preteklosti.

Danes imamo na voljo celoten niz dentalnih postopkov, s katerimi lahko poleg ustnega zdravja, dosežemo tudi privlačnost in lep nasmeh.

Estetska dentalna medicina ne zanemarja svojo osnovno nalogo – harmonično funkcioniranje žvečnega sistema ob spremljaju današnjih estetskih potreb.

Ta del dentalne medicine poleg dobre preventive, diagnoze in sanacije ustnih struktur, daje poudarek na estetiko nasmeha; zdrave in prečudovito bele zobe.

Postopki, ki bodo tu opisani, se tradicionalno vštevajo v estetske dentalne posege (estetic dentistry, cosmetic dentistry in podobno). Vsekakor pa izrecno poudarjamo, da je naše vodilo naslednje: vsak poseg v ustih naših pacientov mora dati vrhunski estetski rezultat.

Vsi si želimo zadržati porcelansko belo barvo zob iz mladosti. Toda tekom časa, zaradi staranja in zaradi vpliva številnih življenjskih navad, sklenina izgubi belino in postane sivkasta ali rumenkasta, polna pigmentacije ki se ne more odstraniti s poliranjem zob. Beljenje, v nasprotju s poliranjem, ki se izvaja z mehaničnimi sredstvi, vključuje kemično reakcijo sredstva za beljenje s površino zoba.

Neposredno pred postopkom beljenja je potrebno zobe temeljito očistiti od trdih in mehkih zobnih oblog in zgladiti. Po tem se na gingivo (zobno meso) nanese zaščitni sloj in nato na zobe še gel za beljenje. Kisik iz aktivne snovi prodira v zobne strukture in oksidira pigmente in tako zobje postanejo svetlejši tudi do nekaj nians. Z današnjimi metodami je potreben le en obisk pri zobozdravniku, s čimer se doseže optimalen učinek. Rezultat beljenja je možno opaziti takoj, toda končni efekt je viden v povprečju dva tedna kasneje, ko se barva stabilizira. Zelo pomembno je poudariti, da beljenje ni škodljivo za zobe in ne poškoduje zobno sklenino!

Poliklinika Šlaj-Anić nudi možnost izbire med dvema metodama beljenja zob; ZAAP sistem in ZOOM sistem beljenja. Pri obeh metodah postopek traja okoli eno uro, je hiter in neboleč, edini neželeni učinek je morebitna preobčutljivost zob, ki izgine znotraj enega do dveh dni. Glavna razlika med tema dvema sistemoma je to, da se pri beljenju z ZAAP lučko uporablja LED svetloba, medtem ko se pri beljenju z ZOOM lučko uporablja UV svetloba. Prav tako pa ZOOM postopek zahteva izjemno zaščito kože in sluznice zaradi vpliva UV žarkov, zato ni priporočljiv za otroke do 13 let, za nosečnice in dojilje.

Menimo, da je to zelo občutljiv postopek, ki se velikokrat podcenjuje in izvaja brez zadostnega znanja in priprav. Če se uporablja najsodobnejša tehnologija, je možno doseči odlične rezultate, toda tudi zdravniki, ki izvajajo postopek, morajo biti vrhunsko izobraženi.

Smile makeover vključuje sodelovanje skoraj vseh disciplin dentalne medicine pri rekonstrukciji nasmeha in doseganju naravnega in mladostnega videza celotnega obraza. Tim naših vrhunskih strokovnjakov postavi po natančnem pregledu, analizi fotografij in študijskih modelih diagnozo in plan terapije, ki se predstavi pacientu.

Lep nasmeh ima naslednje značilnosti:

  • zobje so ravni
  • ugriz je pravilen
  • velikost in oblika zob je v skladu s konstrukcijo obraza
  • zobje so beli, brez madežev, razpok in sledi obrabe
  • vsi zobje so v kontaktu, med njimi ni prostora
  • pri smejanju se ne vidi preveč zobnega mesa
  • linija, ki spaja spodnje robove vseh zgornjih zob, blago spremlja zakrivljenost spodnje ustnic

Razmerje zob in zobnega mesa, ki ga pogosto zanemarjamo, je skorajda presoden za vrhunski rezultat. To razmerje »rdečega in belega« pacientom predstavimo na prvem pregledu.

Če želite, da ima tudi Vaš nasmeh te značilnosti, ste kandidat za estetsko rekonstrukcijo oziroma smile makeover.
Končni plan terapije se definira v dogovoru s pacientom, glede na njegove želje in zmožnosti.

Luske so trajna rešitev, s katerimi se lahko znatno spremeni barva zob in korigira njihova oblika in položaj. Luske nudijo izjemne estetske rezultate, ter ob minimalni invazivnosti predstavljajo hitro, učinkovito in trajno rešitev za lep nasmeh. Keramične luske lahko rešijo večino problemov v dentalni medicini, toda šele po natančen pregledu in po pravilno postavljeni indikaciji.

Luske za zobe (veneer/veneers) so individualno narejene keramične fasete, ki zahtevajo minimalno brušenje večinoma sprednjih površin zoba. Predstavljajo izjemno estetsko rešitev pri obarvanih in odlomljenih zobeh pa tudi alternativo ortodontski terapiji pri diastemi ali manjših rotacijah. Zobne luske se cementirajo na pripravljeno površino zoba. Današnji materiali oziroma izjemno translucentna in transparentna keramika (porcelan), ki se uporablja pri izdelavi takšnih nadomestkov, omogoča povsem naraven videz.

Dentalna luska se izdeluje individualno v laboratoriju in ne direktno v ustih. Zaradi tega sta potrebna dva ali več zobozdravnikov. Trajnost lusk je odvisna od bioloških faktorjev, negi zob in ostalih ustnih strukturah. Za izdelavo in obdelavo sodobnih materialov uporabljamo visoko razvito CAD/CAM tehnologijo.

Problemi, ki se uspešno rešujejo z luskami:

  • vse poškodbe in obarvanja sklenine, ne glede na to ali so kongenitalna ali pridobljena (nastala kot rezultat slabih navad, uporabe antibiotikov, dentalne fluoroze)
  • manjše ortodontske anomalije, kot so povečan presledek med zobmi (diastema) in nekatere rotacije
  • zobje obrabljeni ali poškodovani zaradi bruksizma (škripanje in stiskanje zob) ali katerih drugih vzrokov (gastritis, bulimija)
Zobni mostički so protetično funkcijski in estetski nadomestki, ki nadomeščajo enega ali več zob.

Manjkajoč zob lahko pripelje do patoloških sprememb v ugrizu, do premikanja in nagiba zoba, poškodbe čeljustnega sklepa, razvoja parodontnih bolezni in nastanka novih kariesov. Pri izdelavi mostička je potrebno brusiti sosednje zobe, ki bodo služili kot nosilci mostička.

Zobni mostiček je sestavljen od krone-nosilca in telesa mostička, ki se razteza vmes in nadomešča zobe, ki manjkajo. Materiala za izdelavo mostička sta kovinska keramika in nekovinska keramika.

Po brušenju zoba se vzame odtis, na temelju katerega tehnik v laboratoriju izdela individualni nadomestek. Medtem ko je mostiček v izdelavi, pacient prejme začasni mostiček, s katerim lahko normalno funkcionira. Trajnost mostičkov, kakor tudi kron, je odvisna od zdravja pacienta in še posebej od dobre higiene, potrebne pa so tudi redne kontrole.

Čeprav mostički nudijo zadovoljujočo estetiko in funkcijo, pa je dentalni vsadek danes naš prvi izbor za nadomestitev enega ali več zob.

Z zalivkami nadoknadimo izgubljeno strukturo zoba (povzročeno zaradi kariesa ali zloma), in sicer v primeru ko defekt na zobu ni prevelik. Nekoč so se za zalivke uporabljali neestetski materiali kot je amalgam. Amalgam se v današnjem času skorajda sploh ne uporablja zaradi slabega vezanja za zob in kovinskega nenaravnega videza. Uporabljajo se bele plombe, ki oponašajo videz naravnega zoba.

Zalivke (plombe) se izdelujejo tako, da oponašajo videz zoba. To pomeni, da se z zalivko oblikuje vsaka grbica in vsaka vdolbina, kot pri naravnem zobu, prehod med zobom in zalivko pa mora biti neopazen. Na oblikovanju grbic se vztraja ne samo zaradi estetskih, temveč tudi zaradi funkcijskih razlogov. Vsaka zalivka ali krona mora z razlogom zvesto oponašati videz naravnega zoba. Če se to ne upošteva, prihaja do motenj pri naravni porazdelitvi sil pri ugrizu, kar lahko povzroči resne komplikacije v ustni votlini (izraščanje nasprotnega zoba, če je zalivka prenizka, nepravilno protetično ravnino, bolečino v zobeh, mišicah ali v čeljustnem sklepu, zlomi zob in podobno. Slabe zalivke so lahko razlog zaostajanja hrane med zobmi, krvavitve zobnega mesa, neprijetnega zadaha in ustvarjanja žepov.

Če je defekt zoba obsežen, še posebej pri endodontsko zdravljenih zobeh (zobeh, ki imajo »odstranjen živec«), preostala struktura zoba oskrbljena z zalivko ni zadostna, da prenese sile, ki se pojavljajo v ustih pri žvečenju. V takšnih primerih priporočamo izdelavo krone na zobu, kar je pogosto dolgotrajnejša in boljša rešitev.

Ponosni smo na zalivke, ki jih izdelujemo našim pacientom. Menimo, da se »plomba« neupravičeno podcenjuje in pogosto tretira kot nekaj nepomembnega in običajnega. Mislimo namreč, da se pri plombah zobu popolnoma povrne funkcija in videz, ki ga je imel pred nastopom kariesa, kar zahteva visoko strokovnost.

Materiali za zalivke, ki jih danes uporabljamo, so estetski, imajo izvrstne mehanične značilnosti in se odlično vežejo za strukturo zoba (če se pravilno uporabljajo).

CAD/CAM (computer-aided design / computer-aided manufacturing) tehnologija predstavlja revolucijo v izdelavi zobnih nadomestkov in v popolnosti izključuje možnost človeške napake. CAD/CAM sistemi imajo skener, ki na temelju vzetega odtisa v ustih skenira mejo preparacije zoba z izjemno natančnostjo.

Informacije se pošljejo v napravo, ki iz bloka izbranega materiala (titan, cirkonij, zlato) izdeluje jedro nadomestka, na katerega se v nadaljnjem postopku nanaša keramika. Ta tehnologija se uporablja pri izdelavi inleja, onleja, kron, mostičkov in lusk. CAD/CAM sistemi nudijo izjemne tehnološke možnosti izdelave in so neizogiben del sodobne restavratorske dentalne medicine.

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!