All on 4 je rešitev za popolno izgubo zob

Interdisciplinarna ekipa zobozdravnikov zagotavlja uspešnost zobnega vsadka

All on 4 je rešitev za popolno izgubo zob

Interdisciplinarna ekipa zobozdravnikov zagotavlja uspešnost zobnega vsadka

REŠITEV ZA BREZZOBOST

NOBEL BIOCARE

NEBOLEČA NAMESTITEV

STABILNOST IN TRAJNOST

Ena izmed rešitev za popolnoma brezzobe paciente je All on 4 pristop, kjer se po vgradnji le 4 zobnih vsadkov v zgornjo in/ali spodnjo čeljust pacient oskrbi s fiksnim protetičnim nadomestkom, 12-členskim mostičkom.

Vrhunski implantološki tim Poliklinike Šlaj-Anić vodijo svetovno priznani specialisti, maksilofacialni kirurg prof. dr. sc. Robert Cerović in specialist endodontije prof. dr. sc. Ivica Anić.

Poliklinika Šlaj-Anić pri vgradnji All on 4 sistema uporablja le najkakovostnejše zobne vsadke Nobel Biocare. Titanovi zobni vsadki se vgrajujejo pod kotom na točno določeno pozicijo, kar zagotavlja primarno stabilnost, zato se lahko začasno protetično delo izdela takoj po vgradnji 4 zobnih vsadkov.

V obdobju 3 mesecev, kolikor je potrebno, da se izdela dokončno protetično delo, pacienti normalno delujejo in ne rabijo nositi začasnih protez, ki poslabšajo kakovost življenja v času oseointegracije. Sistem all-on-4 je hitrejši, enostavnejši in varnejši za pacienta kot namestitev več posameznih zobnih vsadkov.

Poseg All on 4 se lahko izvede, kadar standardna vgradnja 6 ali 8 zobnih vsadkov ni mogoča brez dodatnih kirurških posegov (vsaditev kostnih presadkov, presaditev kosti iz drugih delov telesa), kar oteži in podaljša celoten kirurško-protetični postopek.

All on 4 pristop vključuje dve fazi. Prva faza obsega kirurški del vgradnje 4 zobnih vsadkov na točno določene položaje v čeljusti in protetični del, pri katerem se na pravkar novo vgrajene zobne vsadke namesti začasni akrilni mostiček.

Po treh mesecih sledi druga faza, ko se vzame dokončen odtis in izdela končni protetični nadomestek. Pacientom je povrnjeno normalno delovanje, počutje ter videz naravnih zob. Tako kot pri vsaki drugi protetični rehabilitaciji pacient prejme natančna navodila za vzdrževanje ustne higiene, na zobne preglede pa mora prihajati redno.

Sistem All-on-4 je trajna zobnoprotetična rešitev, ki pacientu povrne kakovost, funkcionalnost in estetiko žvečilnega sistema.

Namestitev zobnega vsadka se izvaja v lokalni anesteziji. Postopek je popolnoma neboleč. Na izbrano mesto v kosti se vgradi titanov vijak, ki ga pustimo, da zraste s kostjo, 3-6 mesecev. Postopek se imenuje oseointegracija in je nujen za stabilnost in obstojnost zobnega vsadka.

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na uspešnost, je vzdrževanje pravilne in temeljite ustne higiene ter redni pregledi pri zobozdravniku. Čeprav nikjer v medicini ni zagotovila za uspeh, je vgradnja zobnega vsadka eden najvarnejših posegov v zobozdravstvu, z uspešnostjo 85-95%.

Po obdobju oseointegracije se zobni vsadek odpre ter se s posebnim elementom oblikuje zobno meso, s čimer se doseže naraven videz, »kot da bi zob zrasel iz kosti«. Ta postopek traja 2-4 tedne, nakar sledi izdelava trajnega dela, ki je podobno izdelavi zobne krone na naravnih zobeh.

Vsem našim pacientom nudimo začasno rešitev, saj je iz zasebnih in profesionalnih razlogov nepredstavljivo, da bi bil današnji pacient brez zob, pa četudi je to le kratek čas. Idealno bi bilo, če bi pacient takoj dobil zobe. To je možno v primerih, ko med vgradnjo zobnega vsadka ugotovimo, da obstaja t.i primarna stabilnost, torej da je zobni vsadek »trdno« pritrjen. To je odvisno je od stanja kosti in šele med operacijo se lahko prepričamo, ali bo to mogoče.

Obiski pri zobozdravniku z namenom kontrole in strokovnega čiščenja naj bodo pogostejši kot običajno (2 – 4 krat letno), tak način nege in vzdrževanja pa traja vse življenje. Prav tako je potrebno vsaki dve leti preveriti stanje zobnih vsadkov in kostnih struktur z rentgenskim posnetkom (ortopantomogramom).

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na uspešnost, je vzdrževanje pravilne in temeljite ustne higiene ter redni pregledi pri zobozdravniku. Obiski pri zobozdravniku z namenom kontrole in strokovnega čiščenja naj bodo pogostejši kot običajno (2 – 4 krat letno), tak način nege in vzdrževanja pa traja vse življenje.

Vsaki dve leti bi morali rentgensko spremljati stanje zobnih vsadkov in kostnih struktur z rentgenskim posnetkom (ortopantomogram). Čeprav nikjer v medicini ni zagotovila za uspeh, je vgradnja zobnega vsadka eden najvarnejših posegov v zobozdravstvu, z uspešnostjo 80-95%.

Pacient se mora zavedati, da nega protetičnega nadomestka zahteva posebno pozornost in več truda kot vzdrževanje naravnih zob. Osnova za temeljito ustno higieno je pravilno ščetkanje, pa tudi uporaba medzobnih ščetk, zobnih tušev in vodic za izpiranje ter zobne nitke. Če ustna higiena ni pravilna, pride do vnetja sluznice okoli zobnega vsadka, ki se lahko razširi na kost okoli zobnega vsadka (periimplantitis).

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!