Otroški zobozdravnik za srečne zobe

Pravočasno načrtovan in pravilen pristop oblikuje otroka v pacienta, ki se ne boji zobozdravnika

Otroški zobozdravnik za srečne zobe

Pravočasno načrtovan in pravilen pristop oblikuje otroka v pacienta, ki se ne boji zobozdravnika

Mali bolnik

PRVI ORTODONSKI OBISK

ZGODNJE POSREDOVANJE

Starševsko varstvo

Pravilen in pravočasen obisk otroka pri zobozdravniku je zelo pomemben. Tako preprečimo kvarjenje zob in oblikujemo otroka v pacienta, ki ga ni strah dentalnega tretmaja. Veliko pomembnih priprav je lahko storjenih do trenutka, ko lahko mlajši pacient samostojno komunicira z zdravnikom dentalne medicine in prevzame del odgovornosti za svoje zdravje.

Prvi obisk pri zobozdravniku kakor tudi vzdrževanje higiene mlečnih zob se začne že pri izbijanju zob.

Mlečni zobje so predhodniki trajnih zob, toda zato nič manj pomembni.

Zdravi mlečni zobje čuvajo prostor za svojega naslednika in spodbujajo pravilen razvoj čeljusti.

Prvi obisk otroka pri zobozdravniku je potrebno planirati v starosti enega leta. S takšnim zgodnjim pristopom se lahko pravočasno opazijo eventualna odstopanja od ustnega zdravja, starši pa se lahko informirajo o pomembnosti preventivnih ukrepov.

Ščetka za zobe mora biti po velikosti prilagojena otroku, zato izberite majhno in mehko ščetko. Na začetku je potrebno zobe umivati le z vodo, kasneje, ko se otrok nauči izpljuniti, pa tudi s fluoridno zobno pasto.
Zobna pasta mora vsebovati majhen delež fluorida (500 ppmF). Ko otrok napolni šest let starosti, lahko uporablja pasto za odrasle (1000 – 1500 ppmF). Zobe bi moral umivati dvakrat dnevno. Po večernem umivanju zob pa otrok ne bi smel več jesti niti piti.
Ta karies prizadene sprednje mlečne zobe in v zelo kratkem času popolnoma uniči krono zoba do nivoja zobnega mesa. Nastaja zaradi slabe higiene in pogostega pitja sladkih sadnih napitkov, najpogosteje na stekleničko, in sicer zvečer pred spanjem ali pa čez dan. Otroku se pred spanjem ne smejo dajati nikakršni napitki. Sladke napitke je potrebno dajati redko in tekom obroka, saj se takrat otrok bolj slini. Izven obroka je potrebno piti večinoma vodo, sladkim in gaziranim napitkom pa se je potrebno izogibati
Mlečne zobe je potrebno popravljati, čeprav so to zobje, ki se menjajo. Če imamo v ustni votlini nezdrave mlečne zobe, bodo bili tedaj tudi stalni zobje, ki izbijajo na istem mestu, podvrženi kariesu.
Mlečni zobje bodo izpadli sami pri izbijanju stalnega zoba. Včasih je potrebno mlečni zob izpuliti, če je na primer stalni zob izbil za mlečnim zobom, mlečni pa se še vedno čvrsto drži. Mlečni zob je prav tako potrebno izpuliti, če je vzrok pogostnih gnojnih vnetij.
Najboljši čas za otroka, da obišče zobozdravnika, je v starosti okoli enega leta. Prav tako menimo, da je potrebno nekajkrat obiskati ordinacijo, ne da bi se vršile kakršnekoli intervencije na zobu, saj bo tako zobozdravnik postal otroku prijatelj, otrok pa mu bo zaupal. Šele ko otrok pridobi zaupanje v zobozdravnika, se lahko vršijo manjši popravki, ki so popolnoma neboleči.

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!