Zobni vsadki za nov nasmeh

Namestitev vsadka se izvaja v lokalni anesteziji, postopek pa je popolnoma neboleč

Zobni vsadki za nov nasmeh

Namestitev vsadka se izvaja v lokalni anesteziji, postopek pa je popolnoma neboleč

All on 4

KAKOVOSTNI IMPLANTI

NEBELOČNA NAMESTITEV

STABILNOST IN TRAJNOST

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina, ki se ukvarja z vgradnjo vsadkov v brezzobo kost zgornje ali spodnje čeljusti.

Vsadki so titanski nadomestki, ki zamenjujejo manjkajoč zobni koren. Izguba le enega zoba vpliva na motnjo funkcije celotnega žvečnega sistema, lahko pa tudi dramatično vpliva na estetiko obraza. Dentalni vsadek rešuje oba problema brez potrebe brušenja okolnih zob. Obstajajo številne tehnike, s katerimi se lahko nadomesti manjkajoč zob, toda niti ena tehnika ni tako funkcionalna in trajna kot vsadek.

Vsadek zagotavlja najbolj naraven prenos sil, na samem mestu manjkajočega zoba pa preneha izginjati kost (kar je normalen pojav pri izgubi zob).

Vsadki se uporabljajo pri izgubi enega ali več zob in v kombinaciji z drugimi protetičnimi rešitvami.

Zelo uspešno se uporabljajo pri popolnoma brezzobi čeljusti, kjer se lahko uporabljajo kot nosilci mostička pri pacientih, ki bi v nasprotnem morali nositi mobilne proteze.

Zobni vsadki lahko služijo tudi kot pritrdišče popolnih protez, saj tako zagotavljajo njihovo stabilnost, pacientu pa omogočajo prijetno in varno funkcijo.

Indikacije za vsadke so številne, toda nujen je individualen pristop k vsakemu pacientu.

Vgradnja vsadka se izvaja pod lokalno anestezijo. Postopek je popolnoma neboleč. Na izbrano mesto se v kost vgradi titanski vijak, ki se pusti 3-6 mesecev, da se zraste s kostjo . Postopek se imenuje oseointegracija in je neizogibno potreben za stabilnost in trajnost vsadkov.
Po obdobju oseointegracije se vsadek odpre ter se s posebnim elementom oblikuje zobno meso, s čimer dobi naraven videz »kot da je zob zrastel iz kosti«. Ta proces traja 2-4 tedne, na kar sledi izdelava trajnega dela, ki je podobno kroni na naravnih zobeh.
Vsem našim pacientom zagotavljamo začasno rešitev, saj je današnjemu pacientu iz zasebnih in profesionalnih razlogov nepredstavljivo biti brez zob, celo najkrajše obdobje. Najidealnejše bi bilo, da pacient dobi zobe takoj. To je možno v primerih, pri katerih tekom vgradnje vsadkov ugotovimo, da obstaja ti. primarna stabilnost oziroma, da je vsadek »čvrsto« fiksiran. To je odvisno od stanja kosti, toda šele v času operativnega posega smo lahko prepričani, ali bo to možno.
Najpomembnejši faktor, ki vpliva na uspešnost, je vzdrževanje pravilne in temeljite ustne higiene kakor tudi redne kontrole pri zobozdravniku. Čeprav nikjer v medicini ne obstaja garancija za uspeh, pa je vgradnja vsadkov eden od najvarnejših postopkov v dentalni medicini s 85-95% uspešnostjo.
Obiski pri zobozdravniku zaradi kontrole in profesionalnega čiščenja morajo biti pogostejši kot običajno (2-4 krat letno), takšen način nege in vzdrževanja pa traja doživljenjsko. Prav tako je potrebno vsaki dve leti kontrolirati stanje vsadkov in kostnih struktur z rentgenskim posnetkom (ortopantomogramom).

ALL ON 4

Ena od rešitev za popolnoma brezzobe paciente je ti. All-on-4 pristop kjer pacientu po vgraditvi samo štirih implantatov v zgornji in/ali spodnji čeljusti, namestimo fiksno protetski nadomestek, dvanajst članski most.

All-on-4 je registriran zaščiteni znak Nobel Biocare implantatov, ki jih uporabljamo v Polikliniki Šlaj-Anić.

Implantati se vgrajujejo pod kotom na točno določenoi pozicijo, kar omogoča primarno stabilnost, tako da se protetski nadomestek lahko naredi takoj po vgraditvi implatata. V času treh mesecev, kolikor je potrebno da se dokonča protetski nadomestek, pacienti normalno funkcionirajo in nošenje začasnih protez, ki vplivajo na kvaliteto življenja in oseointegracijo, ni potrebno nositi.

Najpomembnejši faktor, ki vpliva na uspešnost, je ohranjanje pravilne in temeljite ustne higiene, kakor tudi redne kontrole pri zobozdravniku. Obiski pri zobozdravniku zaradi kontrole in profesionalnega čiščenja morajo biti pogostejši kot običajno (2-4 krat letno), takšen način nege in vzdrževanja pa traja doživljenjsko.

Vsaki dve leti je potrebno kontrolirati stanje vsadkov in kostnih struktur z rentgenskim posnetkom (ortopantomogramom). Čeprav nikjer v medicini ne obstaja garancija za uspešnost, pa je vgradnja vsadkov eden od najvarnejših postopkov v dentalni medicini, s 85-95 odstotno uspešnostjo.

Pacient se mora zavedati, da skrb o protetičnih nadomestkih zahteva posebno pozornost in več truda pri vzdrževanju naravnih zob. Osnova za temeljito ustno higieno so pravilno ščetkanje pa tudi uporaba interdentalnih ščetk, zobnih prh in ustnih vod za izpiranje ter zobne nitke. Če ustna higiena ni pravilna, lahko pride do vnetja sluznice okoli vsadka, ki se lahko razširi tudi na kost okoli vsadka (periimplantitis).

Priložnost za nov nasmeh!

Priložnost za nov nasmeh!