STARANJE KOŽE

Obstajata dva popolnoma različna mehanizma staranja kože; bazično, kronološko, genetsko determinirano – intrizično staranje kože, in tisto drugo pomembnejše, saj nanj ne moremo vplivati, ekstrizično staranje.

Ekstrizično staranje kože povzročajo zunanji dejavniki, od katerih je najpomembnejše UV sevanje. Ostali zunanji dejavniki, ki generirajo ostarel videz kože, so ionizirajoče in infrardeče sevanje, vročina, fizični in psihični stres, določena zdravila, neprimerna prehrana (dieta, prekomerna TT), alkohol, kajenje in onesnaženost zraka. Dejstvo, da za drugi ekstrizični tip staranja kože uporabljamo izraz fotostaranje(„photoaging“), govori o dominantnem vplivu sonca nad ostalimi dejavniki. UV je odgovoren za 80% vseh poškodb povzročenih z zunanjimi dejavniki.

Sonce je dokazan vzrok poškodb kože in prezgodnjega staranja. Koliko je naša koža poškodovana s soncem, lahko vidimo, če primerjamo dele telesa, ki so stalno izpostavljena soncu (obraz, dekolte, dlani, podlakti), s tistimi, ki so običajno prekrita z oblačilom. Razlika je pogosto zelo velika, celo pri mlajših osebah! Ta razlika je direkten dokaz pomembnosti fotozaščite.

UVA i UVB žarki

Če pogledamo v kožo, potem vidimo, da UVB, še posebej pa UVA žarki povzročajo direktno in indirektno poškodbo DNA celic kože, privedejo do razgraditve kolagena in elastina z indukcijo različnih mediatorjev vnetja, spodbujajo neadekvatno produkcijo in distribucijo pigmenta, slabijo naravne obrambne mehanizme kože in zmanjšujejo nivo obstoječih antioksidantov v koži. Vsi ti procesi za posledico prinašajo ostarel videz kože, kar se kaže s pojavo številnih majhnih gubic, s sproščeno kožo-izgubo tonusa, grobo, hrapavo površino, rumenkasto obarvanostjo in s pojavo vse bolj intenzivnejših pigmentacijskih madežev in razširjenih kapilar(teleangijektazija), kasneje pa tudi resnejših sprememb v smislu prekanceroza, karcinoma in melanoma.

Danes se vsi zavedamo pomembnosti fotozaščite pri ohranjanju zdravja in preprečevanju prezgodnjega staranja kože. Ob pomembni mehanični fotozaščiti z oblačili, pokrivali za glavo, očali in podobno je neizogibno, da najbolj izpostavljene dele telesa namažemo s fotozaščitnim sredstvom. Zelo pomembno je, da le-to vsebuje tudi UVB in UVA sistem filtrov, torej kombinacijo adekvatnih mehaničnih in kemijskih faktorjev zaščite pred soncem, da bi se preprečilo poškodovanje ne samo površin temveč tudi globljih plasti kože (kolagena).

Toda vendarle tudi ob najboljši fotozaščiti več kot 40% UV žarkov prehaja v kožo in izziva zgoraj navedene poškodbe. Tu so neizmerno pomembni antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale in popravljajo „napake“ na naših DNA celicah, ki so povzročene s soncem.

Pri tem je pomembno, da se uporabljajo primerne, farmakološko dokazane aktivne oblike antioksidantov. Ni vsaka oblika vitamina, samo zato ker je vitamin, učinkovita.

ANTIOKSIDANTI IN VITAMINI

Posebno mesto na lestvici antioksidantov zavzemajo vitamin C in vitamin A, nato vitamin E, koencim Q10, niacinamid-B3, alpha lipoična kislina, karotenoidi in polifenoli. Vitamin C inducira produkcijo kolagena, zmanjšuje intenziteto pigmentacije, v sinergiji z vitaminom E pa ima dokazano poudarjeno fotozaščitno delovanje. Vitamin A -retinoidi, retinol in njegovi derivati bistveno izboljšujejo status foto-poškodovane kože na več nivojih – epidermalnem in dermalnem – popravljajo obstoječe poškodbe, vračajo „uro nazaj“ . Vitamin A je izjemno pomembno korektivno sredstvo, toda zaradi možnega iritacijskega učinka moramo vedeti, v kakšni obliki in koncentraciji ga je zaželeno uporabljati.

Niacinamid-B3 izboljšuje tonus kože, reducira rumenkasto obarvanost in hiperpigmentacije. Je vitamin, o katerem se veliko govori, sčasoma pa pričakujemo tudi konkretnejše dokaze njegove učinkovitosti. CoQ10 bistveno zmanjšuje stopnjo pojave drobnih gubic na koži, ker preprečuje razgradnjo kolagena; študije dokazujejo njegovo učinkovitost proti oksidativnega stresa povzročenega z UVA sevanjem. Alpha lipoična kislina s svojim protivnetnim delovanjem, karotenoidi (beta-karoten, likopen, astaksantin), oralno in topično prikazuje svoje fotozaščitne lastnosti kakor tudi polifenoli.

FOTOZAŠČITNEGA SREDSTVA

S kombinirano uporabo fotozaščitnega sredstva, s katerim zmanjšujemo količino UV, ki ga naša koža prejema, in antioksidantov, ki korigirajo neizogibne oksidativne poškodbe, lahko ohranimo zdravje in lepoto naše kože, še posebej v kritičnem obdobju poletja. Takrat moramo uporabljati čim večji UV faktor zaščite (ne manjši od 30), obvezno kombinacijo UVA/UVB filtra in uporabo ustrezne koncentracije in oblike antioksidanta.

dr. med. Jelena Meštrović Štefekov, spec. dermatovenerolog