Zobni kamen in zakaj ga je potrebno redno čistiti

Zobni kamen je trda obloga, ki se sčasoma nabira na površini zoba. Hitrost, s katero se kamen ustvarja, je odvisna od sestave sline in je individualna od osebe do osebe. Poleg tega, da zobni kamen zaradi kopičenja pigmenta iz hrane deluje neestetsko (rumene, rjave do črne barve), je pomembnost njegove odstranitve veliko večja od le lepega nasmeha. Zobni kamen vsebuje bakterije in povzroča vnetje zobnega mesa. Poleg tega pospešuje tudi zadrževanje mehkih oblog (plaka) na zobeh, ki prav tako povzročajo vnetje zobnega mesa.

Vnetje se začne kot rdečica zobnega mesa ob samem zobnem vratu in med zobmi, ki je nagnjeno h krvavitvi na najmanjši dražljaj. Pacienti običajno opazijo krvavitev zobnega mesa pri ščetkanju zob, se pri tem ustrašijo in zmanjšajo čiščenje zob. Tako vstopijo v začaran krog, kjer se kopiči še več mehkih in trdih oblog, vnetje zajema vse več tkiva, krvavitev pa postaja vse bolj pogosta in intenzivnejša.

Ko se vnetje širi, zajame kost in parodont zoba in nastane vnetje pritrditvenega aparata zob – parodontitis. Značilnosti parodontitisa so parodontni žepi okoli zobnega korena. Parodontni žepi so mesta, kjer se zadržuje dodatni plak, zobni kamen in bakterije. Namen vnetnega procesa je obramba pred bakterijami, prisotnimi v plaku in zobnemu kamnu. Toda ker pacient ne more sam odstraniti zobni kamen, tako tudi vnetje ne more uplahniti brez profesionalnega čiščenja zob pri zdravniku dentalne medicine. Dolgotrajno zadrževanje kamna in plaka lahko po tej poti pripelje do razvoja parodontitisa in izgube kosti, na koncu pa tudi do izgube zob.

Odstranjevanje zobnega kamna

Preventiva so redni obiski pri zobozdravniku in odstranjevanje zobnega kamna. Zobni kamen je potrebno v povprečju čistiti dvakrat letno. Toda glede na to da je kopičenje odvisno od sestave sline in o pacientovih navadah – adekvatnemu odstranjevanju mehkih oblog, je lahko individualna potreba po odstranitvi zobnega kamna tudi pogostejša. Zdravnik dentalne medicine bo na redni kontroli, odvisno od stanja zobnega mesa in hitrosti kopičenja zobnega kamna, določil pogostost obiskov. Zobe je potrebno po čiščenju kamna spolirati, da bi se na gladki površini sklenine težje kopičile nove obloge.

Če imate razvito neko stopnjo parodontitisa, potem je odstranjevanje zobnega kamna še bolj pomembno za vas. Z redno odstranitvijo kamna pod ravnjo zobnega mesa se lahko ustavi vnetje in prepreči nadaljnja izguba kosti in zob. Pacient z razvitim parodontitisom mora poleg zdravnika dentalne medicine poiskati tudi pomoč specialista parodontologije.

Naročite se za čiščenje zobnega kamna in že danes zagotovite zdravje in lepoto svojih zob!

Ivana Mašek, dr. med. dent. specialist endodontije