Cervikalne nekariesne lezije

Defekti zobnih vratov ali cervikalne nekariesne lezije nastajajo kot posledica erozije (kisline vnesene od zunaj ali iz organizma), abrazije (mehanične poškodbe) in abfrakcije (lomljenje slojev sklenine zaradi delovanja dolgotrajnih in močnih žvečnih sil).

Na zobnem vratu postane, z napredovanjem poškodb skozi celo ovojnico sklenine, viden rumen dentin. Tedaj se lahko pojavi preobčutljivost na sladko, hladne, tople in mehanične dražljaje (ščetkanje zob). Sčasoma se dentin še naprej obrablja, cervikalni defekt pa napreduje v globino.

Defekti, nastali kot posledica erozij, so najpogosteje skledaste oblike, medtem ko so defekti abfrakcij in abrazij klinaste oblike in jih pogosto imenujemo klinasti defekti. Izpostavljeni dentin je bistveno manjše trdote od sklenine, zato se le-ta pri vsakodnevnem ohranjanju ustne higiene še naprej obrablja tudi z delovanjem abrazivnih snovi iz zobne paste.

Pogosto se opaža, da so klinasti defekti močneje izraženi pri desničarjih na levi strani zobnega loka, pri levičarjih pa na desni strani, kar podkrepi mehanično teorijo nastanka.

Cervikalni defekti so lahko v popolnosti neboleči in neobčutljivi, medtem ko lahko pri nekaterih osebah izzovejo resne bolečine in slabijo kvaliteto življenja. Z rednimi obiski pri zobozdravniku lahko zaščitite daljne poškodbe zobne strukture in se znebite potencialnih težav, ki lahko nastanejo kot posledica cervikalnih defektov. Vse oblike cervikalnih poškodb se lahko uspešno sanirajo s postavljanjem zalivk iz sodobnih estetskih restorativnih materialov – stekleno ionomernih cementov in kompozitnih materialov. Še vedno pa je zdaleč najboljša rešitev zaščita zob z nekovinskimi, popolnoma keramičnimi luskicami ali zobnimi kronami.

Originalne slike našega pacienta pred in po posegu.

Marko Radmilović, dr.med.dent.