Higiena in prehrana z zobnim aparatom

Tekom ortodontske terapije je pomembno, da se pacient drži navodil ortodonta o vzdrževanju ustne higiene in o prehrani, kakor tudi o pomembnosti rednih kontrol. Ob upoštevanju danih navodil se lahko dosežejo rezultati v pričakovanem časovnem roku.

Prehrana

Pozornemu ortodontskemu pacientu ni potrebno spreminjati običajno prehrano, to pomeni da lahko jé vse, brez strahu da bi poškodoval zobni aparat. Toda vendar obstajajo določena pravila, ki se jih je potrebno držati in skupine hrane, ki bi se ji morali izogniti:

Trda hrana, če se zaradi ugriza lahko odlepi nosilec, dvigne žička iz reže nosilca ali odcementira obroček. Vsekakor se je potrebno izogibati oreščkom (lešniki, mandlji, koščice) ter hrustljavi in trdi skorji kruha.

Jabolka, breskve, trde sendviče in skorje kruha je potrebno narezati na koščke velikosti zalogaja in previdno žvečiti. Po torti, keksu, sladoledu in podobno je potrebno zobe takoj oprati, če pa za to nimamo priložnosti, moramo usta in zobe umiti vsaj s čisto vodo. Še posebej se je potrebno izogibati lepljivim sladkarijam, kot so karamela ali gumijastni bomboni, ki lahko prav tako odlepijo nosilec.

Žvečilni gumi: da ali ne?

Žvečilni gumi brez sladkorja se priporoča ortodontskim pacientom, saj povečuje prekrvavitev podpornega tkiva zoba, zmanjšuje njihovo občutljivost in možnost pojave kariesa.

Vitamin C je pomemben za zdravje podpornih tkiv zoba tekom ortodontske terapije. Prav tako ima pomembno vlogo pri celjenju kosti in kolagenih vlaken, ki obkrožajo zobe tekom njihovega premikanja.

Najboljši izvori vitamina C so: pomaranča in pomarančni sok, papaja, cvetača, zelena paprika, grenivka in sok od grenivke, jagode, beluši, paradižnik, paradižnikov sok, špinača, melona, maline.

Nasveti za vzdrževanje ustne higiene

Ni mogoče dovolj poudariti, kako pomemben segment zdravja zob je vzdrževanje ustne higiene, še posebej tekom nošenja fiksnega ortodontskega aparata, kakor tudi redne ortodontske kontrole. Zobje se lahko ščetkajo z običajno ali električno ščetko, ki jo priporočamo zaradi učinkovitosti in enostavnosti uporabe. Zobe je potrebno ščetkati 5 minut po vsakem obroku. Poleg ščetkanja je enako pomembna tudi uporaba zobne nitke. Z njo se odstranjujejo zobne obloge med zobmi in pod robom zobnega mesa oziroma z mest, ki se s ščetkanjem ne morejo očistiti.

Od dodatnih sredstev za vzdrževanje ustne higiene se priporočajo interdentalne ščetke, s katerimi se prehaja pod žico in čisti prostor med zobmi. Priporočamo tudi uporabo tuša za izpiranje, s katerim se lahko učinkovito odstrani hrana iz težko dostopnih interdentalnih mest.

Ob adekvatni higieni in rednih kontrolah se pričakuje, da tekom ortodontske terapije ne bo nastal novi karies.