Dobrobiti fluora pri prevenciji kariesa

V zadnjem času se z obiskom nosečnic in mladih mamic z otroki v polikliniki vse pogosto srečujemo z vprašanjem koristnosti fluora kot zaščite pred kariesom pri otrocih.

Fluor ima nedvomno pozitiven učinek na zobe, preprečuje demineralizacijo, ki predstavlja začetek vsake kariesne lezije in spodbuja remineralizacijo že začetega kariesnega procesa.

Obstajata dve osnovni obliki vnosa fluora v organizem in zobe. To sta sistemska fluoridacija, pri kateri se fluor v organizem vnaša preko fluoridirane vode, soli, mleka in tablet natrijevega fluorida, in topikalna fluoridacija, ki vključuje nanos preparata, ki vsebuje fluor, na površino zoba v obliki past, raztopin, gelov in lakov.

Nedavne raziskave prikazujejo drugačne rezultate kariostatskega delovanja fluora, od tistih predhodnih, in nam hkrati sugerirajo nov pristop uporabe fluorida.

Uporaba tablet natrijevega fluorida

Eden od glavnih dvomov pri pacientih je uporaba tablet natrijevega fluorida. Le-te so se prej uporabljale v skupnostih, kjer viri fluorida niso bili dostopni. Danes se uporabljajo redko, saj je težko določiti idealen odmerek za vsakega posameznika zaradi dodatnih virov fluora v pitni vodi, soli in mleku, ki se razlikuje za vsako geografsko področje. Po najnovejših raziskavah učinek fluora, vnesenega preko tablet, ne prikazuje bistvene zaščite pred kariesom pri trajnih zobeh v nasprotju z neuporabo tablet. Opaziti je, da je v zadnjem času takšen način vnosa fluora vse manj popularen. Ne le zaradi dolgotrajne uporabe in zmanjšane učinkovitosti, temveč tudi zaradi škodljivih učinkov na druge organe v telesu. Ameriški strokovnjaki so s svojimi raziskavami dokazali, da prenatalna in postnatalna izpostavitev fluoru izziva modifikacije v razvoju centralnega živčnega sistema s posledičnim delovanjem na spremembe pri sposobnostih učenja ali spomina. Razen navedenega lahko pri otrocih nekritična uporaba rezultira s simptomi akutne in kronične zastrupitve s fluorom.

Akutna zastrupitev otroka z vnosom že 5 mg F/kg izziva alarmantne učinke na prebavni, srčni in respiratorni sistem, ki zahteva takojšnjo zdravniško pomoč, medtem ko pri otroku 0,5 g F lahko posledično pripelje do smrti.

Kronična zastrupitev nastopi z dolgotrajno ponavljajočo uporabo fluorida z učinkom na kosti in zobe. Pri zobeh se to manifestira kot dentalna fluoroza, za katero so značilna bela, motna področja sklenine v obliki prog različnih širin. Pri težkih oblikah so zobje motni in beli kot kreda, sklenina se trese na pritisk, takšni zobje pa na koncu zahtevajo stomatološko zdravljenje.

Zaključimo lahko, da je uporaba tablet natrijevega fluorida pri nosečnicah in malih otrocih neopravičena zaradi bistvenih stranskih učinkov pri nekritični uporabi in zaradi pojava novih varnejših načinov zaščite pred kariesom.

Priporočljiva uporaba fluorida

Evropska akademija za otroško in preventivno zobozdravstvo je izdala navodila o uporabi fluorida v topikalni obliki. Na ta način je fluor v direktnem stiku s sklenino zrastlega zoba. Vgradi se na površinski sloj zoba in tako gradi čvrst spoj fluoroapatita, s katerim se dosega maksimalen kariostatski učinek.

Najbolj razširjen ukrep topikalne fluoridacije je uporaba zobnih past s fluorom. Čeprav je to najlažji ukrep za otroke, je potrebna previdnost, da ne bi prišlo do goltanja prevelikih količin zobne paste. Za pozitiven učinek fluora se je potrebno držati navodil o uporabi glede na starost otroka.

Pri otrocih v starosti od 6 mesecev do 2 let se uporablja količina zobne paste v velikosti zrna graha s koncentracijo 500ppm fluora. Otroci v starosti od 2 do 6 let uporabljajo enako količino paste, toda s povečano koncentracijo 1000ppm fluora. Zadnja skupina vključuje vse otroke starejše od 6 let, ki bi morali uporabljati zobno pasto s 1450 ppm fluora, enako kot odrasli v iztisnjeni količini 1-2cm na glavi zobne ščetke.

Če zobozdravnik oceni, da je ta ukrep prevencije pri določenem otroku nezadosten in da obstaja povečano tveganje pred nastankom kariesa, se uvajajo tudi ostali načini fluoridacije.
Geli s 5000-12500 ppm fluora in laki s 1000-56300 ppm fluora so sredstva z bistveno večjo koncentracijo fluorida ter se zato aplicirajo izključno v zobozdravstveni ordinaciji. Takšen način fluoridacije se običajno izvaja 2-4 krat letno, odvisno od individualnega tveganja za nastanek kariesa pri posameznem otroku.

Priporočamo konzultacije z zobozdravnikom, ki bo vsakemu staršu svetoval glede najkoristnejšega in najvarnejšega vnosa fluora, ki se šteje za glavni dejavnik vsakega sodobnega preventivnega programa za kontrolo kariesa.

Prvi pregled pri naših zobozdravnikih je brezplačen. Naročite se že danes in preglejte svoje zobe!