Zakaj je pomembno vsakodnevno čistiti medzobne prostore?

Zobni plak so lepljive obloge polne bakterij, ki vsakodnevno nastajajo na naših zobeh ter je glavni vzročnik kariesa, gingivitisa in parodontitisa. Z različnimi tehnikami ščetkanja odstranjujemo zobni plak z ličnih, jezičnih in ugriznih površin zob.

Samo ščetkanje z zobno ščetko in pasto ni zadostno za odstranitev zobnega plaka v medzobnih (interdentalnih) prostorih. Navedeni prostor je idealno mesto za zadrževanje plaka. Da bi ga ohranili čistega, so potrebna dodatna sredstva in metode oralne higiene. S pravilnim in vsakodnevnim odstranjevanjem oblog in interdentalnega prostora preprečujemo bolezni, ki se pogosto začenjajo v njemu, to pa so: gingivitis, parodontitis in karies.

Slika 1 – Prikaz zaostankov oblog v medzobnih prostorih po pravilni tehniki ščetkanja zob. Slika 2 in Slika 3 – Prikaz, kako se mora zobna nitka potisniti pod zobno meso.

Sredstva, ki jih uporabljamo za čiščenje interdentalnega prostora, so odvisna od velikosti samega prostora, položaja zob, prisotnosti protetičnih del in ortodontskih aparatov. To so lahko zobna nitka, interdentalne ščetke in prhe za usta.

Zobna nitka je učinkovito sredstvo za vzdrževanje interdentalne higiene. Z njo se odstranjuje celo 80% interdentalnega plaka. Z zobno nitko lahko prav tako odstranimo tudi plak pod ravnjo zobnega mesa, z njenim uvajanjem pod vrhom interdentalne papile.

Zobna nitka ne le da čisti in polira zobno površino, temveč tudi masira interdentalno papilo. Z vsakodnevno uporabo nitke zmanjšujemo krvavitev in vplivamo na zdravje ustne votline. Na tržišču obstajajo različne vrste zobnih nitk: povoščena, nepovoščena, impregnirana ali neimpregnirana, tanjša, debelejša, okrogla, sploščena, gobasta ali z gobastimi segmenti.

Kako izbrati zobno nitko?

Povoščena zobna nitka ima z voskom gladko obloženo površino, zmanjšuje trenje pri prehajanju kontaktne točke ali površine, odporna je na pokanje pri prehodu preko nepravilnih površin polnil ali zobnega kamna. Gobasto nitko uporabljamo pri izgubi interdentalne papile (parodontološki pacienti), primerna pa je pri čiščenju okoli ortodontskega aparata, protetičnih del ali zobnih vsadkov. Primer takšne nitke je “Superfloss”.

Zobna nitka je lahko impregnirirana z različnimi variantami kot so fluorid, zeliščni izvlečki, antimikrobne snovi, sredstva za beljenje zob.

Ne obstaja univerzalna zobna nitka; vse so enako učinkovito, če se pravilno uporabljajo!

Zobna nitka vas lahko opozori na možno težavo v ustni votlini. Če na določenih mestih med čiščenjem zobna nitka vedno poka, se zatakne, zobno mesto krvavi ali pa se pojavlja neprijeten vonj, obvezno obiščite svojega zdravnika dentalne medicine. Te težave so najpogosteje kazalec, da je na zobu prisoten karies, slabo polnilo/krona ali obstaja neka oblika vnetja zobnega mesa.

Pravilna uporaba zobne nitke

Potrebujete 40 cm zobne nitke (dolžina podlakti). En del nekajkrat zavijte okoli desnega, drugi del pa okoli levega kazalca, pri čemer ostane okoli 5 cm dolžine nitke med obema prstoma.

Premaknite palca k nitki in jo z njima napnite tako, da sta palca oddaljena približno 1cm. Zobna nitka mora biti vedno napeta, gibi pri samem čiščenju pa so podobni žaganju. S tem delom nitke prehajate med zobmi. Čim manjši je razmak in čim manj nitke je med palcema, večji nadzor boste imeli in veliko lažje boste premikali nitko po stranskih delih zob. Če so prostori med nekaterimi zobmi zelo ozki, skušajte nitko vleči z gibi naprej-nazaj. Enak proces ponovite med vsakim zobom, z novim delčkom nitke, ki jo odvijete s kazalca.

Zobno nitko je najboljše uporabljati pred ščetkanjem. Na ta način odstranjujemo zobni plak in interdentalnega področja in omogočamo delovanje kemijske snovi iz zobne paste na medzobno površino. Če ščetkamo zobe pred uporabo zobne nitke, obstaja možnost, da bomo zanemarili čiščenje z njo, saj v ustni votlini že dobite občutek svežine, ki nam ga je zagotovila zobna pasta.
Priporočilo zdravnikov dentalne medicine je, da se zobna nitka uporablja vsak dan, in sicer najbolje zvečer pred spanjem. Starši bi morali počasi učiti otroke, pri katerih so začeli rasti trajni zobje, kako uporabljati zobno nitko.

Če imate vprašanja vezana za dentalno higieno, nas kontaktirajte, saj bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja. Za različne težave z zobnim mesom priporočamo specialistični parodontološki pregled.

Kristina Đurkan, dr.med.dent., spec. parodontolog