Pri natančni in popolni ustni higieni je zelo pomemba izbira prave zobne ščetke. Le-ta je ključna pri odstranjevanju ostankov hrane in bakterijskega plaka s površine zob, med zobmi in ob robu zobnega mesa. Pomembno je poudariti, da je najboljša zobna ščetka tista, ki se uporablja.

Zaželeno je, da ima majhno glavo, ki vam bo omogočila lažje rokovanje na težko dostopnih mestih. Držalo bi moralo biti v enem kosu, brez zvijajočih se delov – s tem prejmete večjo kontrolo giba in manjšo možnost za poškodbo zobnega mesa.

IZBIRA TRDOTE ZOBNE ŠČETKE

Priporočljivo je, da se izogibate trdim zobnim ščetkam zaradi mikro travme zobnega mesa, kar navsezadnje lahko pripelje do njegovega umikanja in bolečih zobnih vratov (bolečina na hladen zrak ali napitek). Danes je priljubljena uporaba mehkih zobnih ščetk (SOFT, SUPERSOFT ali ULTRASOFT) z velikim številom vlaken. Pri večini pacientov, ki uporabljajo zelo mehke zobne ščetke, smo opazili povečano kopičenje plaka in zobnega kamna. Zato moramo poudariti, da mora pri tej vrsti zobne ščetke samo ščetkanje trajati dlje.

ELEKTRIČNE ZOBNE ŠČETKE

Na tržišču so prisotne različne oblike električnih zobnih ščetk. Razlikujejo se po gibljivost – lahko se nihajo, rotirajo, vibrirajo s frekvenco ultrazvoka ali spreminjajo način gibanja. Njihova prednost je lažja uporaba. Raziskave so dokazale, da je pravilno ščetkanje z navadno v nasprotju z električno zobno ščetko enako učinkovito. Če se odločite za izbiro električne zobne ščetke, potem izberite ultrazvočno zobno ščetko.

SAMO ŠČETKANJE NI ZADOSTNO

Samo ščetkanje zob ni zadostno za doseganje popolne ustne higiene. Kvaliteta ščetkanja nima nič s pogostostjo samega ščetkanja. Zobe je zadosti ščetkati dvakrat na dan, če se to opravi dovolj temeljito. Pri tem nam bodo pomagala tudi adekvatna pomožna sredstva za vzdrževanje ustne higiene kot so zobna nitka, interdentalne zobne ščetke (medzobne ščetke), vodica za izpiranje, zobni tuši itd.

Kombinirana uporaba zobne ščetke in zobne nitke ali interdentalnih ščetk predstavlja bistven napredek pri odstranjevanju bakterijskega plaka. Da bi odstranili ostanke hrane in bakterij iz področij nedostopnih za ščetko, je izjemno pomembno uporabljati zobno nitko (interdentalno ščetko). Le na ta način je možno doseči mesta med zobmi.

Na rednih kontrolah nas vedno povprašajte za nasvet!

dr. Kristina Đurkan, spec. parodontologije