ZAŠČITA PRED SONCEM

Svetujemo vam, da pri izpostavljanju soncu, ne glede na fototip kože, začnete z uporabo zaščitnega UVB/UVA faktorja 50, nato preidete na faktor 30 ter na njem ostanete do konca poletja (ne nižjem od SPF 20). Preparati z zaščitnim faktorjem ne služijo le kot zaščita pred sončnimi opeklinami, temveč vas ščitijo pred vsemi negativnimi posledicami UV-ja tudi takrat, ko ste že porjaveli. Temnejša polt ni zadostna zaščita pred soncem, temveč le maksimum zaščite, ki ga naša koža lahko sama proizvede. Za ostalo ji moramo pomagati z vsemi tistimi, zdaj že tako znanimi, pravili obnašanja na soncu.

VELIKI „NE“ SOLARIJU

Za uporabo solarija ne obstaja niti en dober razlog. Tako imenovana „priprava kože za sonce, da ne bi bili opečeni“ ni nikakršna priprava, temveč način, da se izognemo vsem varnostnim ukrepom, ki so potrebni prve dni pri izpostavljanju soncu, izgovor, da se obnašamo lagodneje, manj previdno, oziroma preživimo več časa na soncu, ne da bi dobili sončne opekline – kar navsezadnje ne pomeni nič drugega, kot da smo na koncu leta v seštevku prejeli skoraj dvakrat več škodljivega UV sevanja kot pa nekdo, ki se ni „pripravljal v solariju“ in s tem bolj poškodovali svojo kožo in jo postarali.

PREPARATI ZA SAMOPORJAVITEV

Že želite porjavelo polt, ne želite pa ogroziti zdravja kože z negativnim delovanjem solarija, potem so preparati za samoporjavitev prava izbira. Govor je o povsem naravnih substancah, pridobljenih iz sladkornega trsa, ki v kontaktu s površinskim slojem kože ustvarjajo kemijsko reakcijo, katere posledica je potemnitev kože. Čeprav so tudi preparati za domačo uporabo sedaj že zelo dobrih formulacij in baz ter ne puščajo kozmetično nesprejemljivih madežev, se zelo dobra enakomernost in želena intenzivnost barve pridobi s ti. „razpršitvijo-spray tanningom“ v kozmetičnih salonih. Seveda, morate se zavedati, da je samoporjavitev le kamuflaža in da ne predstavlja nikakršne zaščite pred soncem.

HIDRATACIJA, HIDRATACIJA, HIDRATACIJA…

Pomembna je hidratacija ne le kože temveč celotnega organizma! Koža obraza in telesa je direktno izpostavljena UV žarkom in visokim temperaturam, pa tudi morju in vetru, zavarovana z minimalnimi oblačili, ki jo sicer tekom leta varujejo pred zunanjimi vplivi. Rezultat je suha koža. Izgubo hidrolipidnega sloja in vode nadomestite z uporabo emolijensa, losiona, mleka za telo, katerih strukture ne smejo biti niti prelahke niti pretežke. Na tržišču obstajajo zelo dobri preparati po sončenju, ki upoštevajo poletna pravila nege, dodatni bonus pa je to, da imajo diskreten, poletno mikaven vonj. Zelo pomemben je, ne le za kožo temveč tudi celoten organizem, vnos zadostne količine tekočine, vode, še posebej zdrav in dober pa je vnos svežega sadja in zelenjave – kot so lubenica, melona, grozdje… – ki ne le da so lahkotni za organizem, temveč ga tudi rehidrirajo ter nudijo določeno količino (zdravega) sladkorja, in bogastvo antioksidantov, ki so dodatna zaščita pred soncem.

ANTIOKSIDANTI

V nasprotju s kožo telesa je koža obraza zahtevnejša, kar je upravičeno, saj je ne le tekom poletnih mesecev temveč celega leta najbolj izpostavljena, zato le-ta ob obveznem zaščitnem faktorju 50 (ki ga je potrebno obnavljati vsaki 2-3uri), hidrataciji (serumi – izvrsten preparat za poletje, kreme – na bazi hialuronske kisline) zahteva tudi antioksidante. Antioksidanti, primarno na bazi C-vitamina, nevtralizirajo proste radikale, ki nastajajo pod delovanjem UV-ja ter so zvečer odlični v obliki seruma. V poletnih mesecih je zaželeno oralno jemanje antioksidantov, karotenoidov in podobnega, saj nas ščitijo pred omenjenimi neželenimi prostimi radikali. Če jemo veliko zelenjave in sadja, še posebej oranžnega ali rdečega, dodatna mikro hranila niso potrebna.

EKSFOLIJACIJA

Občasno se dvakrat na teden priporoča blaga, mehanična odstranitev mrtvega zadebeljenega sloj kože obraza in telesa. Ne priporočamo preparate, ki vsebujejo kemične eksfolijanse, toda blaga mehanična eksfoliacija, ki je hkrati tudi masaža, je še kako dobrodošla. Lahko uporabimo grobo frotirsko ali drugo rokavico, običajno ali električno ščetko za telo in obraz, obraz pa bo še posebej užival, če po takšni eksfoliaciji, v roku 20 minut, nanesemo hialuronsko masko (ki je bila pred tem v hladilniku 😊).

Pozdrav in pametno uživajte na soncu 😊

dr. med. Jelena Meštrović Štefekov, specialist dermatovenerologije