Luske se ne smejo razlikovati od naravnega zoba

Dobro narejene zobne luske se ne smejo razlikovati od naravnega zoba in se morajo v popolnosti vklopiti v nasmeh. Razvoj tehnologije omogoča izdelavo izrazito tankih lusk, ki v popolnosti reproducirajo videz naravnih zob.

Najprej je potrebno opraviti pregled in svetovanje.

Pacient se skupaj z zobozdravnikom pogovori o želenih spremembah. Zobozdravnik mu predlaga možne rešitve, objasni postopek izdelave keramičnih lusk, tveganja in omejitve terapije. Sledi kompletna medicinska diagnostika s pregledom zob in dlesni. Po fotografiranju in analizi fotografije ter izračunu trenutnih razmerij nasmeha sledi kreiranje novega nasmeha. To je hkrati tudi trenutek, da pacient postavi vsa vprašanja vezana za terapijo in izrazi svoje želje.

Priprava, terapija in cementiranje zobnih lusk

Če se pacient strinja s terapijo, se pristopi k brušenju in oblikovanju zob, pri čemer se odstrani tanek sloj zobne sklenine. Tako nastane prostor za lepljenje tankih keramičnih lusk. Nato se odvzame odtis za izdelavo natančnega modela, na katerem zobni tehnik naredi keramične luske. Začasne zobne luske bodo izdelane na predlog vašega zobozdravnika, le-te pa bodo zaščitile vaše zobe, dokler ne bodo postavljene končne keramične luske.

Ko so keramične zobne luske narejene, je potrebno preveriti, če ustrezajo po barvi, obliki in površinski teksturi. Preden se nove luske dokončno zalepijo s kompozitnim cementom, se zobje temeljito očistijo in pripravijo za cementiranje.

Terapija s keramičnimi luskami običajno zahteva minimalno vsaj dva obiska. Dolžina trajanja posega je odvisna od stanja zob in števila lusk, ki jih je potrebno narediti.

Kaj lahko pričakujem po postavitvi keramičnih lusk?

Po brušenju zob pa vse do postavljanja končnih keramičnih lusk bo vaš videz običajen. V tem obdobju se lahko srečate z rahlo občutljivostjo tretiranih zob, ki jo povzročijo večinoma hladni napitki.

Ko bodo luske cementirane, jih boste občutili kot naravne zobe, njihova uporaba tekom žvečenja pa bo ista kot pri naravnih zobeh. Toda keramične luske za zobe niso neuničljive. Da bi zaščitili zobne luske pred neželenim pokanjem, se je potrebno izogibati trdim živilom in navadi grizenja nohtov, zobe pa je potrebno redno kontrolirati.

Redna kontrola protetičnega dela (lusk, kron, mostičkov, zobnih vsadkov)

Z izdelavo protetičnega dela se konča faza oralne rehabilitacije ter se začne faza vzdrževanja, ki vključuje doživljenjsko pravilno nego trdih in mehkih zobnih tkiv, kakor tudi umetnih materialov, iz katerih so izdelani protetični nadomestki.

Zobozdravnika se mora redno obiskovati (vsakih 3-6mesecev) tako zaradi kontrole protetičnega dela kakor tudi celotnega stanja v ustih.

Vaš zobozdravnik vas bo najbolje poučil o pravilni higieni ter spoznal z obveznimi in pomožnimi sredstvi za vzdrževanje ustnega zdravja. Navodila o vzdrževanju ustne higiene se morajo vzeti resno in v popolnosti razumeti, saj če se jih ne držite, lahko omajate ustno zdravje in ogrozite trajnost protetičnega dela.

Pacient se mora zavedati, da skrb o protetičnem nadomestku zahteva večjo pozornost in več truda od vzdrževanja naravnih zob.

Maja Kuhta, dr. med. dent., specialist dentalne protetike