Keramične zalivke – Inlay, Onlay, Overlay

Keramične zalivke so najkvalitetnejša in najdolgotrajnejša estetska in funkcionalna rešitev za nadomestitev omajane zobne strukture kot posledice kariesa, neadekvatnih starih zalivk (amalgamskih in kompozitnih) in fraktur zob. V nasprotju s klasičnimi kompozitnimi zalivkami je njihova prednost v tem, da keramične zalivke predstavljajo najnatančnejše nadomestke popolnega robnega prileganja na preparirani zob. Odlikuje jih izjemna čvrstost in dolgotrajnost, obstojnost barve ter visoko estetski rezultat. Izdeluje se v zobotehničnem laboratoriju z računalniško CAD/CAM tehnologijo iz keramičnih blokov.

Po preparaciji zoba skeniramo zgornjo in spodnjo čeljust s pomočjo intraoralnog 3D skenerja (Trios, 3shape). V Polikliniki Šlaj-Anić uporabljamo Trios intraoralni 3D skener, ki predstavlja najnovejšo generacijo intraoralnih skenerjev. Postopek je hiter (20-30 sekund po čeljusti) nakar se sken posnetek pošlje direktno v zobotehnični laboratorij na oblikovanje in izdelavo keramične zalivke. Ni več potreben odvzem odtisa in s tem občutek nelagodja, ki ga izzove odtisni material z žlico v ustih, sam postopek skeniranja pa je 5 krat hitrejši od klasične tehnike odvzema odtisa. Pomembno je poudariti, da je keramična zalivka narejena v nekaj urah.

Razlika v primerjavi s konvencionalnimi kompozitnimi zalivkami je v tem, da imajo kompozitni materiali določen faktor krčenja, ki je bolj izražen, čim večja je zalivka in tako sčasoma prihaja do ustvarjanja robnih razpok med zalivko in zobom, ki predstavljajo nevarnost za prodor bakterij in nastanek kariesa. Kompoziti sčasoma vpijajo pigmente in spreminjajo barvo ter postajajo temnejši, zato ne predstavljajo dolgotrajnejšo estetsko rešitev. Keramične zalivke nimajo tendence krčenja, so izjemno čvrste in nespremenljive barve. Zaradi velike čvrstosti in popolnega robnega prilagajanja so idealne v primeru velikih kariesov ali endodontsko zdravljenih zob, po čemer ostanejo stene zob tenke in so lahko ogrožene pred nastankom fraktur s sanacijo konvencionalno kompozitnih zalivk.

Keramične zalivke se cementirajo z visoko kvalitetnim adhezivnim cementom, ki jim omogoča dolgoročno čvrsto vez z zobom.

Marko Radmilović, dr.med.dent.