Nosečnost ni kontraindikacija za začetek ortodontske terapije

Nosečnost je eno od najlepših obdobij v življenju ženske. V tem obdobju imajo bodoče mame na obrazu vedno prisoten nasmeh, počutijo se odlično in tako tudi izgledajo.

Če ste se odločili svoj nasmeh dodatno polepšati in poravnati zobe še preden ste izvedeli, da ste noseči, vam ni potrebno skrbeti. Nosečnost ni kontraindikacija za začetek ortodontske terapije, niti razlog za predčasno odstranitev ortodontskega aparata, če ste s terapijo že začeli.

Ortodontska terapija ne zahteva uporabo kakršnihkoli zdravil in je popolnoma varna za zdravje mame in dojenčka. Toda vendarle morate imeti nekaj stvari v mislih.

Hormonalne spremembe tekom nosečnosti spreminjajo – intenzivirajo odgovor sluznice ustne votline na znane povzročitelje vnetja. Tedaj tudi na videz majhna količina zobnega obloga lahko pri nekaterih nosečnicah povzroči akutno vnetje zobnega mesa, ki se imenuje “gingivitis gravidarum”. Zato vsem našim pacientkam poudarjamo pomembnost vzdrževanja ustne higiene in redne kontrole. Seveda to še posebej velja za naše bodoče mame, ki nosijo ortodontske aparate.

Tekom prvega trimesečja določen odstotek žensk mučijo jutranje slabosti. V tem obdobju lahko aparat za zobe zaradi spleta okoliščin predstavlja začasno dodatno iritacijo. Toda po prvem trimesečju slabost preneha,zato se lahko s terapijo nadaljuje brez kakršnegakoli nelagodja.

Povečana premakljivost zob je normalno stanje v času ortodontske terapije in je lahko dodatno poudarjena pri nosečnicah, kar pa samo po sebi ne predstavlja razlog za zaskrbljenost. Zobje se po porodu in zaključku terapije ponovno učvrstijo.

Ortodontska terapija včasih vključuje puljenje zob. Postopek puljenja ne predstavlja nikakršen problem, toda rentgensko snemanje, ki se opravi pred postopkom puljenja, se nikakor ne priporoča zaradi škodljivih posledic za dojenčka. Zato morebitno puljenje zob odlašamo do drugega trimesečja, ko bodoča mama ne občuti več jutranjih slabosti, za referenco pa vzamemo rentgenski posnetek posnet pred nosečnostjo.

Pozdravljamo odločitev vsake bodoče mame, da čas pričakovanja novega člana izkoristi za ravnanje zob in si tako dodatno poveča kvaliteto življenja. Ne pozabimo: srečna mama = srečen dojenček 🙂