Najsodobnejša tehnologija v Polikliniki Šlaj-Anić – SiroLaser Blue!

Poliklinika Šlaj Anić je opremljena z najsodobnejšim laserjem, ki se v dentalni medicini, še posebej v oralni kirurgiji, široko uporablja – SiroLaser Blue (Dentsply Sirona).

SiroLaser Blue nam omogoča veliko število posegov v oralni kirurgiji, ne ogroža tkiv ter omogoča hitrejše in bolj predvidljivo celjenja. To za pacienta pomeni ugodnejši postoperativni tek zaraščanja.

Z laserjem se odlično kontrolira krvavitev, zmanjšano je natekanje tkiv in pojav infekcije operativnega področja, nekateri posegi pa ne potrebujejo šivanja.

Posegi, ki se delajo z SiroLaser Blue

PODALJŠANJE KLINIČNE KRONE – razmerje zobnega mesa in zobne krone ima velik estetski in funkcijski pomen. Danes ne moremo govoriti o estetiki v dentalni medicini brez analize razmerja »rdečega in belega«. Oralna kirurgija je včasih potrebna zaradi odstranjevanja odvečnega zobnega mesa ali njegovega preoblikovanja, da bi bil njegov videz harmoničen. Lepši in harmonični videz zobnega mesa pogosto pomeni tudi bolj zdravo razmerje zobnega mesa do zobne krone in boljše pogoje za izdelavo protetičnega nadomestka (krona, mostiček).

FRENULOTOMIJA – je pomikanje vezivnega prirastka ustnice (sluznične gube ali frenuluma) zaradi ortodontske indikacije. Tekom izbijanja trajnih zob pogosto ostane med prvim dvema zgornjim sekalcema (enkama) presledek. Ta prostor običajno izgine z izbijanjem trajnih dvojk, ki potiskajo enke eno proti drugi. Če ta presledek ostane tudi po izbijanju dvojk, je lahko razlog nizko prirastišče (blizu enk) vezivnega prirastka zgornje ustnice. Ortodont bo v tem primeru odločil, ali obstaja potreba po korekciji frenuluma s pomočjo oralne kirurgije. Poseg se najpogosteje izvede v otroški dobi, zato je laser odlična izbira za izvajanje frenulotomije.

ODSTRANJEVANJE IZRASTLIN SLUZNICE – razni povzročitelji lahko pripeljejo do neobičajnega razraščanja sluznice, ki zahteva odstranjevanje takšnih izrastlin, včasih pa je potrebno vzorce poslati tudi na biosijo.

POSPEŠEVANJE CELJENJA HERPETIČNIH SPREMEMB, AFT IN AFTOZNIH ULCERACIJ – rane na sluznici, ki so podobne aftam, vendar se etiološko razlikujejo.

DRENAŽA APSCESA – gnojna vnetja. Vnetja, ki jih spremljajo kopičenje gnoja, povzročajo močno bolečino, trenutno lajšanje bolečine pa se doseže z iztekanjem (drenažo) gnoja. Laser ne služi samo kot instrument, s katerim se zareže tkivo in omogoča iztekanje gnoja, temveč tudi odstranjuje bakterije in koagulira krvne žile in preprečuje nadaljnjo širjenje vnetja.

POSPEŠEVANJE CELJENJA GINGVITISA (gingivitis – vnetje zobnega mesa)

ZAUSTAVITEV KRVAVITVE PO POŠKODBI TKIVA USTNE VOTLINE

ODPIRANJE ZOBNEGA VSADKA – Po vgradnji zobnega vsadka sledi obdobje čakanja, tekom katerega se formira kost okoli vsadka. V tem času je dentalni vsadek zaščiten pod zobnim mesom pred morebitnimi iritacijami in infekcijami. Ko se kost formira, je potrebno prikazati dentalni vsadek v ustni votlini, to je odpreti zobno meso in omogočiti izdelavo zobne krone, mostička itd.

ZDRAVLJENJE PERIIMPLANTITISA – periimplantitis je vnetje zobnega mesa z izgubo kosti okoli zobnega vsadka. Pojavi se zaradi slabe higiene pacienta. Vzroki so enaki kot pri nastajanju parodontnih žepov – kopičenje zobnega plaka in zobnega kamna. Laser lahko zaustavi vnetje z odstranjevanjem bakterij, pospeši celjenje tkiv, toda seveda le ob sodelovanju pacienta.

OPERKULOTOMIJA – je odstranjevanje odvečnega zobnega mesa okoli modrostnih zob. Izbijanje zob pogosto spremlja nelagodje, včasih pa tudi vnetje in izjemno močna bolečina. Vnetje je posledica nezadostnega prostora za namestitev modrostnega zoba in zobnega mesa, ki prekriva modrostni zob, ko je ta le delno izrastel. Ta »privesek« zobnega mesa je kotiček, vrsta žepa, kjer zaostaja hrana ter z njo bakterije, ki povzročijo vnetje. Situacija lahko postane resna, saj je ta prostor povezan z okolnimi vezivnimi tkivi, ki so odprti navzgor proti možganom, pljučem in podobno. Takšno vnetje je indikacija za odstranjevanje zobnega mesa, s čimer se pospešuje izbijanje zoba, ali pa se modrostni zob odstrani, če zanj ni dovolj prostora.

POSTOPERATIVNA BOLEČINA – po puljenju zoba se lahko pojavi bolečina iz več razlogov. Vzrok je lahko infekcija rane zaradi neprimernega vzdrževanja ustne higiene ali prekinjen normalen tek celjenja zaradi poškodovanja ali krvnega strdka. Ne glede na vzrok pa so primarno ali sekundarno prisotne tudi bakterije, ki otežujejo regeneracijo tkiva. Tretiranje rane z laserjem bo zmanjšalo število bakterij in omogočilo hitrejši tek celjenja.

IZDELAVA ZOBNEGA MOSTIČKA ALI ZOBNE KRONE – izdelava mostička ali krone vključuje fazo odvzema odtisa, ki je lahka dolgotrajna in neprijetna za pacienta. Sestavljena je od priprave (kjer se odbrušeni deli zoba morajo dobro prikazati, da bi se natančno odtisnili) in samega odtisa. Odbrušeni deli zoba se nahajajo tudi pod nivojem zobnega mesa (da bi se skril rob bodoče krone), zobno meso pa se mora pred odtisom malo odmakniti. Ta del priprav za oralno kirurgijo se izvaja pod anestezijo s postavljanjem ene ali dveh nitk okoli zoba ob zobnem tkivu. Priprava odvzame največ časa, včasih pa povzroči naknadno umikanje zobnega mesa. Laser za razliko od tega odmika zobno meso v nekaj sekundah. Omogoča natančen odtis, hkrati pa skrajšuje postopek vzetja odtisa zob.

ZALIVKE (plombe) OB ROBU ZOBNEGA MESA – karies ob robu zobnega mesa povzroča defekte na zobu, kjer se nabira hrana. To pripelje do nadaljnjega širjenja kariesa in vnetja zobnega mesa. Izdelava zalivke ob vnetem zobnem mesu je zahtevna, saj le-to krvavi že ob najmanjšem dražljaju. Priprava zobnega mesa z laserjem pred izdelavo zalivke preprečuje krvavitve in odstranjevanje bakterij iz neposredne bližine.

ODKRIVANJE NEIZRASLEGA ZOBA – trajanje ortodontske terapije je lahko podaljšano s čakanjem na naravno izraščanje neizraslega zoba. S pomočjo laserja se lahko neboleče odstrani zobno meso, ki otežuje izraščanje zoba, zob pa se lahko takoj vključi v ortodontsko terapijo.