Zakaj še vedno dajemo prednost titanskim zobnim vsadkom in ne cirkonskim?

Za številne paciente predstavlja vgradnja zobnega vsadka velik korak k izboljšanju njihovega oralnega zdravja, zato je povsem razumljivo, da želijo biti prepričani, da so izbrali najboljše. S pojavo cirkonij-oksidne keramike v svetu dentalne implantologije se pojavlja tudi vse večje zanimanje pacientov po cirkonskih zobnih vsadkih. Toda obstaja nekaj razlogov, zakaj v Polikliniki dajemo še naprej prednost vsadkom, narejenim iz titana:

Trajnost

Titan se v medicinski pa tako tudi dentalni medicini uporablja že desetletja. To je kovina, ki je zelo čvrsta, lahka, netoksična (biokompatibilna) in odporna na korozijo. Zahvaljujoč temu titanski zobni vsadki kažejo visoko stopnjo trajnosti, pa je tako možno, da imajo nekateri pacienti svoje zobne vsadke v dobrem stanju več kot trideset let. V nasprotju s tem pa se cirkonski vsadki v dentalni medicini uporabljajo relativno kratko, da bi lahko sploh govorili o njihovi trajnosti, poleg tega pa se še vedno kontinuirano menjajo s ciljem njihovega izboljšanja.

Enostavnost vgradnje

Večina cirkonskih zobnih vsadkov je izdelana v enem kosu, zato uspešna vgradnja le-teh predstavlja velik izziv. Optimalen položaj za namestitev vsadka je namreč določen z gostoto kosti in/ali anatomskih struktur v bližini željene pozicije, kar zelo pogosto zahteva vgradnjo vsadkov pod določenim kotom. To možnost nam še naprej bolj nudijo titanski vsadki, ki so sestavljeni iz dveh osnovnih delov, vsadka in njegove nadgradnje (abutmenta), ki se lahko medsebojno vežeta pod določenim kotom, odvisno od pogojev v ustni votlini.

Čvrstost

Cirkonij-oksidna keramika ima zelo nizko stopnjo elastičnosti, kar lahko v praksi pripelje do številnih mikro razpok, ko pa govorimo o zobnih vsadkih, je povsem jasno, da to predstavlja veliko komplikacijo.

Številni naši kolegi poudarjajo, da je velika prednost cirkonskih zobnih vsadkov estetika oziroma dejstvo, da v vidnih conah ustne votline ne izzivajo ti. »sivkasti ton« gingive. Če vas bo pri izbiri vsadkov vodila ta estetska komponenta, je naše priporočilo titanski vsadek v kombinaciji s cirkonij keramično nadgradnjo.

Tu lahko preberete dodatne informacije in podrobnosti o dentalni implantologiji in dentalni protetiki v Polikliniki Šlaj-Anić, če pa imate dodatna vprašanja ali potrebujete dodatne informacije, nas kontaktirajte po telefonu ali e-mailu. Z veseljem vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, prvi pregled pa je vedno brezplačen.

dr. Ana Andračić, specialist dentalne protetike