Halitoza označuje neprijeten vonj iz izdihnjenega zraka iz ustne votline

Vsaka oseba je vsaj enkrat v življenju doživela neprijeten zadah (svoj ali tuj), ki je moteč ali pa se celo ne more prenesti. Takšen pojav zmanjšuje kvaliteto življenja in pušča zelo slab vtis pri sogovornikih.

Razlikujemo dve vrsti slabega zadaha.

  • Prvi je minljiv zadah, ki se pojavlja v jutranjih urah, in je opazen pri polovici prebivalstva pri samem zbujanju. Nastaja kot posledica kserostomije, oziroma suhih ust, ki nastanejo zaradi zmanjšanega izločanja sline ponoči, kar v kombinaciji z intraoralnim razpadanjem in razpadanjem odmrlih celic, ostankov hrane in bakterij povzroči neprijeten zadah. Takšno stanje predstavlja fiziološko pojavo, ki kot takšna ne bi smela povzročiti zaskrbljenosti. Le-ta izgine hitro po konzumiranju prvega obroka in izvajanju ustne higiene, to je jutranjem pranju zob.
  • Druga vrsta slabega zadaha je tista, ki se zadržuje tekom celega dne, kljub izvajanju ustne higiene, in povzroča neprijetne situacije pri govorništvu in omejuje kvaliteto življenja.

Raziskave potrjujejo, da se večina vzrokov neprijetnega zadaha iz ust nanaša na ustno votlino in sicer na gingivitis – vnetje zobnega mesa zaradi plaka, parodontitisa – nezdravljen gingivitis, ki prodira v globoke strukture in vodi do izgube kosti in posledično majanja zob in obloženosti jezika – bele obloge na površini jezika so sestavljene iz odmrlih celic, ostankov hrane, bakterij in sline.

V manjšem številu primerov je halitoza povezana z ušesi, grlom in nosom ter pljučnim in gastrointestinalnimi vzroki.

Zdravljenje neprijetnega zadaha iz ust je usmerjeno k odstranjevanju primarnega vzroka, ki je pripeljal do navedenega stanja. Takšno zdravljenje pomeni zmanjšanje števila patogenih organizmov, ki z razgradnjo nakopičenih organskih snovi proizvajajo žveplove spojine odgovorne za neprijeten zadah. Ob primarnem strogem izvajanju ustne higiene s ščetkanjem vseh površin zob, je potrebno ščetkati tudi površino jezika in uporabljati zobno nitko ter tekočino za izpiranje ust, da bi dezinfekcija zajela kompletno površino ustne votline.

Če so prisotni poglobljeni ali vneti parodontni žepi, je vsekakor potrebno njihovo saniranje s strani zobozdravnika. Ko je vzrok neprijetnega zadaha kserostomija, je blagodejna vsaka metoda, ki povečuje produkcijo in izločanje sline, kot so zadostno jemanja tekočine, žvečenje žvečilk ali lizanje bombonov brez sladkorja, da bi se stimulirala žleza slinavka. Če se vzrok halitoze ne nahaja v ustih, je potrebno izvesti multidiscipliniran pristop k diagnosticiranju težave, v katerega se vključujejo druge veje medicine (otorinolaringolog, gastroenterolog in podobno).

Pravilna diagnoza, določanje vzroka in pravilno zdravljenje zadaha so zelo pomembni pri reševanju tega stanja, ki lahko povzroči pomembne družbeno-ekonomske težave.

Tina Paleško, dr.med.dent.

Ali imate težave s slabim zadahom?

Ali mislite, da gre za bolezen zob ali zobnega mesa?

Naročite se na brezplačni prvi pregled in poiščite mnenje najboljših specialistov dentalne medicine v Zagrebu!