Endodontija enega obiska

Nekoč običajen pristop »zdravljenja zoba«, ki je potekal skozi številne obiske pri zobozdravniku in trajal tedne ali mesece, je danes stvar preteklosti. Endodontija enega obiska je poleg tega, da pacientu prihrani čas, tudi veliko bolj zanesljivejši in varnejši poseg z istim ali boljšim rezultatom od endodontije večkratnih obiskov (znanstveno in klinično utemeljeno dejstvo), nelagodje zaradi dentalnega posega, ki se pojavlja pri nekaterih pacientih, pa je minimalno.

Endodontsko zdravljenje je mikrokirurški poseg in zahteva sterilno delovno polje. Iz tega razloga izoliramo zob z gumijasto opno (engl:rubber dam), bolno tkivo pa odstranjujemo s sterilnimi ročnimi ali strojnimi instrumenti. Inficirane kanale izpiramo s tekočinami za dezinfekcijo korenskega kanala, sušimo ter polnimo z bioinertnim materialom.

Pri naslednjem obisku napolnimo ozdravljeni zob s kompozitno zalivko ali nadgradnjo, na kar se izdela estetska krona. Tako zaščiten zob lahko vrši svojo fiziološko funkcijo in je bistveno bolj zaščiten pred morebitnim zlomom preostalega tkiva zoba ali korena.

Z endodontskim zdravljenjem odstranjujemo vzrok bolezni

Blaga ali umerjena bolečina in občutljivost zob v trajanju nekaj dni do mesec dni je normalna reakcija, ki sledi po endodontskem posegu. To je obdobje, v katerem imunski sistem organizma uničuje morebitne zaostale mikroorganizme in odstranjuje nekrotično tkivo okoli odprtine na korenskem vršku. V redkih primerih je bolečina intenzivnejša ter se morajo predpisati analgetiki.

Samo pri močnih in težko kontroliranih vnetjih zoba in okolnega tkiva se ob lokalni anesteziji tkiva naredi mali rez na dlesnih, kar omogoča evakuacijo gnojne vsebine. Če je potrebo, se ob navedeni terapiji predpišejo tudi antibiotiki (v tabletah ali kapsulah, ena vrsta ali kombinacija antibiotikov) skozi določeno obdobje.

Z endodontskim zdravljenjem odstranjujemo vzrok bolezni, toda ne tudi posledico. Celjenje je odvisno od stanja organizma, s pravilno prehrano, higieno in ohranjanjem zdravja pa moramo pomagati organizmu. Zaradi tega je pomembno po posegu, če je to možno, narediti rtg posnetek zob (in okolnega področja), da preverimo »tehnično« izvedbo endodontskega posega. Po potrebi ponovimo RTG posnetek po šestih do osmih mesecih, da se prepričamo v zaraščanje kostnega defekta okoli zobnega korena.