Po čem se razlikujejo vrhunske zobne krone in luske od tistih, ki to niso?

Sodobni tehnološki dosežki in vse večje estetske zahteve pacientov postavljajo pred nas zdravnike dentalne medicine veliko izzivov. Krone in luske kakor tudi ostale protetične restavracije se pacientom izdelujejo v dentalni praksi vsakodnevno. Toda kaj razlikuje dobro in slabo zobno krono? Po čemu se razlikuje dober zdravnik dentalne medicine, od tistega, ki to ni?!

Osnovna naloga keramične krone kakor tudi luske je, da nadomešča nepovratno izgubljeno zobno tkivo, ohranja zob in mu vrača porušeno funkcijo, hkrati pa imitira njegov naraven videz kolikor je to možno. Pri tem pričakujemo od vrhunske zobne krone in luske naslednje: popolno prileganje na obdelanem zobu, dober odnos do parodontnega tkiva, dober stik s sosednjimi zobmi in zobmi antagonisti in na koncu tudi obliko in barvo, ki čim bolj ustreza okolnim zobem. Izpolnjevanje vseh navedenih zahtevkov vključuje veliko znanja, veščin in časa, še posebej s strani specialista protetike, kakor tudi preostalega tima, ki z njim ozko sodelujejo (parodontolog, implantolog…), pa tudi dentalnega tehnika.

Sekundarni karies

Slabo prileganje zobne krone ali luske je rezultat sekundarnega kariesa, občutljivosti zob ali celo izpadanja nadomestkov. Krona, ki »sedi« na zobnem mesu, pripelje do njegovega vnetja, ki se lahko nato razširi tudi na globlje strukture parodontnega tkiva. Pretesen kontakt s sosednimi zobmi ali razmerje brez primernega stika redno prispeva k zadrževanju hrane, kar zopet posledično pripelje do kariesa, vnetja ipd.

Na sosednjih zobeh lahko obstaja celoten niz posebnih učinkov, ki lahko, v kolikor niso dobro preneseni na krono ali lusko, pripeljejo do slabega končnega vtisa, zato je pri tem pomembna dobra komunikacija med zdravnikom in dentalnim tehnikom.

Naravni nadomestek

Če se izdeluje le en zob, sosednji zobje pa ostajajo nedotaknjeni, je včasih »prava umetnost« izdelati popolnoma naraven nadomestek, ki bo izgledal kot pravi zob. Najtežje je imitirati naraven zob in dobiti vtis, da krona ali luska izrašča iz zdravega zobnega mesa.

Vrhunske krone ali luske trajajo več let. Z zadovoljitvijo zgoraj navedenih kriterijev vsekakor podaljšujemo njihovo trajnost, s tem pa povečamo tudi zadovoljstvo pacienta. Zadovoljen pacient je naš končni cilj!!!

Ana Andračić, dr. med. dent. specialist zobne protetike