Mlečni zobje

Mlečni zobje izraščajo od 6. do 36. meseca življenja. Pomembno je poudariti, da odstopanje od “normalnega” časa ni zaskrbljujoče, variacije so velike in individualne. Vse skupaj je 20 mlečnih zob, so mlečno bele barve, imajo tanjšo sklenino, korenine pa imajo krajše od trajnih zob.

Mlečni zobje so pomembni, ker omogočajo žvečenje in grizenje, govor, sodelujejo v razvoju kosti čeljusti in obraza v celoti, čuvajo mesto za trajne zobe, njihove naslednike.

Slaba higiena in prehrana bogata s sladkorji in kislinami (sladkarijami, sadnimi sokovi, čaji) so vzrok kariesa mlečnih zob, kar vodi do travme otroka zaradi bolečine in nenazadnje prehitre izgube mlečnega zoba. Prehitro izpadanje mlečnih zob moti izraščanje trajnih zob, razvoj čeljusti in obraza. Najočitnejša posledica je zbitost („gneča“) trajnih zob in njihovo izbijanje izven zobnega loka. Takšna situacija zahteva zgodnjo intervencijo specialista ortodonta.

Oralna higiena

Oralna higiena – nega zob se začne od trenutka izraščanja prvega zoba. Staršem svetujemo, da čistijo zobe svojega dojenčka zjutraj in zvečer pred spanjem, pri tem pa naj pazijo, da očistijo vso površino zoba, in sicer ob nežni masaži zobnega mesa.

Ko otroku izrastejo vsi mlečni zobje, s približno 3 leti, jih je potrebno ščetkati 2 minuti zjutraj in zvečer. Otroka je potrebno spodbujati, da sam drži zobno ščetko in pere zobe, seveda ob nadzoru staršev. Sčasoma starši naučijo otroka pravilne tehnike pranja zob, sprednjih in še posebej zadnjih, otrok pa sprejme obrazec obnašanja – pranja zob kot del rednega vzdrževanja higiene.

Obisk zobozdravnika

Staršem svetujemo obisk zobozdravnika dentalne medicine v prvem letu otrokovega življenja. Cilj obiska je, da se otrok spozna z novim okoljem v pozitivnem ozračju. Pacientom Poliklinike svetujemo, da otroka pripeljejo s seboj na eno izmed rutinskih kontrol, da bi obisk doživel kot spremstvo mame/očeta ob igri Preglejmo zobe. Kontrole zdravnika dentalne medicine, razen če ne svetujemo drugače, so potrebne vsakih 6 mesecev, 1. pregled ortodonta pa bi moral slediti v 7. letu starosti.

Vzdrževanje oralne higiene, pravilna prehrana in redni pregledi zobozdravnika in kontrola ortodonta so ključnega pomena za osvajanje dobrih navad, zdravih zob in lepega nasmeha za ostanek življenja.