Hormonsko neravnovesje

Hormonalno neravnotežje, PCO ali/in inzulinsko rezistenco lahko zdravimo z ustreznimi hormonalnimi zdravili oziroma zdravili hipoglikemika. V fazah poslabšanja se v terapijo vključijo antibiotiki, oziroma če se stanje izrazito poslabša tudi tablete izotretinoina (Roaccutane tbl). Pri določanju terapije moramo vedno imeti v mislih, da gre za ženske v rodni dobi. Nosečnost, točneje hormoni nosečnosti, so v veliki večini primerov najboljša terapija hormonalnega neravnotežja in PCO, toda pri določenem številu pacientk tudi večje število nosečnosti ne pripelje do ozdravitve.

Vse dokler so akne prisotne, je izjemno pomembno da ne dovolimo, da se koža nepopravljivo poškoduje; omenili smo že, da stalno pojavljanje aken pušča za seboj brazgotinsko spremembo, »razbrazdano« kožo, ki ob neenakomerni pigmentaciji na koncu izgleda starejše, kot je kronološko in sicer koža je brez tonusa, povešena, z poudarjenimi gubami še posebej v spodnji tretjini obraza („U-coni“).

Antioksidanti in hialuronsko kislino

Ravno zaradi tega je po adolescentni dobi pomembna komponenta anti-age terapija, ozirom ustrezni kozmoceutiki, ki se uporabljajo doma, ter tretmaji z antioksidanti in hialuronsko kislino, katera ne dovoljuje propadanje kože. Seveda, tudi pri tej terapiji se lokalno uporabljajo antibiotični in protivnetni preparati, toda le-ti niso toliko pomembni kot, pri adolescentnih aknah; ravno nasprotno, pogosto sušijo in razdražujejo kožo.

Čeprav so akne pri odraslih izjemno frustrirajoče zaradi vztrajnosti procesa in dolžine trajanja, ter dejstva, da je – neuspešno – že »vse poskušano«, se stvari vendarle lahko bistveno poboljšajo z adekvatnimi postopki domače nege in profesionalnimi tretmaji. Seveda, ne sme se pozabiti na možne vzroke, ki ji je potrebno iskati in zdraviti.

Iz izkušenj lahko potrdim, da so pacientke, ki so se bile prisiljene zaradi problemov s kožo obraza z njo ukvarjati in so to disciplinirano počele, na koncu vedno izgledale mlajše in boljše od svojih vrstnic, ki se s svojo svojo kožo niso ukvarjale.